Hlavní obsah

Velký jeseter vyskočil z vody a trefil ženu na lodi, téměř jí vyrazil oko

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plant City

Zdravotníci i náhodní kolemjdoucí u řeky Suwannee na Floridě minulý týden pomáhali ženě, kterou cosi trefilo do obličeje a způsobilo jí ošklivá zranění. Teprve následně se ukázalo, že šlo o velkého jesetera, který z neznámého důvodu vyskočil z vody rovnou na loď, kde žena seděla po boku své matky.

Článek

April Bakerová seděla na lodi vedle své matky Marcii Millerové, když se plavily po americké řece Suwannee na Floridě.

„A bum! Lodí otřásl dutý náraz,“ řekla Marcia Millerová televizi FOX 13. Popsanou ránu způsobil velký jeseter, který z ničeho nic vyskočil z vody.

„Rozhlédla jsem se a všude bylo roztříštěné sklo. April byla skloněná a viděla jsem ji jen v záblesku,“ popsala nehodu Marcia.

Letící jeseter vrazil přímo do April Bakerové, zlomil jí několik obličejových kostí, čelist a naštípnul oční důlek. Experti si nejsou jisti, proč vlastně jeseter skákal. Podle nich to není žádný projev agrese. Když se ale jeseteři srazí s lodí, následky mohou být zničující.

„Konkrétní znepokojení plyne z toho, že jsou tyto ryby opravdu velké. Některé druhy mohou dosáhnout hmotnosti až 100 kilogramů,“ řekl floridský biolog Jordan Ward.

Stačil jen centimetr a přišla by o oko

Místní jeseteři váží v průměru asi 18 kilogramů a dorůstají délky 2,5 metru. Jejich šupiny jsou tuhé a zoubkované. Floridský ústav pro ryby a přírodu před nimi veslaře na řece Suwannee varuje. V těchto vodách se totiž vyskytuje největší populace jeseterů v celém státě. Pracovníci ústavu dále doporučují, aby lidé vždy nosili záchranné vesty a snížili rychlost plavby, čímž by případný náraz zeslabili.

„Někdy nemají jeseteři na výběr a octnou se v těsném kontaktu s námi. V takových případech musíme být o něco více obezřetní,“ řekl Ward.

Bakerová se mezitím zotavuje ze zranění. Chirurgickým zákrokům se sice nevyhne, její matka je ovšem ráda, že to nedopadlo ještě mnohem hůř.

„Kdyby ji jeseter trefil jen o centimetr výš, přišla by o oko,“ dodala s úlevou Marcia.

Reklama

Výběr článků

Načítám