Hlavní obsah

Šikovný sommelier umí lahve sektu otevřít i hokejovým pukem

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prušánky

Je to módní, efektní a je to drahé. Úžasnou podívanou na téma jak otevřít láhev sektu nejen šavlí nabídlo už sedmé mezinárodní mistrovství v umění sabrage tedy otevření šampaňského setnutím hradla šavlí, které se uskutečnilo v sobotu večer v areálu vinného hospodářství U Jeňoura ve vyhlášené vinařské oblasti v Prušánkách na pomezí Hodonínska a Břeclavska.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vítězka v sekání sektu Zdeňka Kačmárová otevřela lahev, kterou držela stehny za bedlivého sledování pořadatele Libora Nazarčuka mečem.

Článek

Akce se účastnilo čtrnáct mladých sommelierů obvykle z vyhlášených restaurací či vinných domů z České republiky a ze Slovenska. Soutěžící ženy se mezi nimi vůbec neztratily.

„Jde o umění, které je stále populárnější a je často ozdobou nejedné degustace či večírku. Vypadá to sice jednoduše, ale tak jednoduché to zase není. K nám se tato záležitost dostala zhruba před osmi či devíti léty, ovšem za tu dobu se naši znalci vín propracovali až ke světové špičce a často oslňují i například Francouze či jiné specialisty v tomto oboru,“ uvedl k neobvyklému klání hostitel Jan Ivičič.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Meče na sabrage jsou umělecká a poměrně drahá díla. Jsou však zcela tupé.

Sabrage, která vznikla v období napoleonských válek, kdy se vojáci kavalerie neobtěžovali hledáním vývrtky a otvírání lahví šavlí dotáhli až téměř k dokonalosti. Frajerský způsob se pak rychle rozšířil i mezi carské důstojníky, kde se stal oblíbenou zábavou při konzumaci šumivých vín.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Šimon Jakubík z Kralových varů použil starý sekáček na maso

„Dnes se na otvírání používají speciálně vyrobené šavle o různé hmotnosti, dámské i pánské vyrobené z vysokouhlíkové oceli o různé hmotnosti. Jejich největšími výrobci jsou nožíři z vyhlášené německé oblasti v Solingenu. Obvykle jsou také velmi zdobené a často i zlacené čtyřiadvaceti karátovým zlatem. Ovšem ani sebelepší nástroj v rukou laika nic neznamená. Musí se to s ním umět a záleží také na dobrém vyvážení šavle pro sommeliérovu ruku,“ říká Jiří Horák, rytíř řádu Zlaté šavle, který se prodejem speciální šavlí na sabráž zabývá.

Foto: Miroslav Homola, Právo

První cenou byla originální lahev sektu o obsahu 18 litrů. Vítěz mohl obsah vypít, ale lahev je putovní.

Než však dojde k efektní podívané, je trénink obvykle dost drahý. Často se totiž stává, že se začátečníkovi podaří skutečně hrdlo lahve urazit hned na první pokus. Mnoho dalších jich však selže a v tom je ten problém.

„Než si je sommeliér zcela jistý, že jeho efektní podívaná na veřejnosti vyjde, tak jak si představuje, stojí ho to desítky různě zmrzačených, či neotevřených lahví. Když se to totiž nepodaří na třetí pokus, bývá obvykle lahev se sektem otevřena klasicky, protože už vzniká nebezpečí exploze, a tím i zranění přítomných. A nápoj se pak pochopitelně musí zkonzumovat,“ vysvětlil trénink duchovní otec soutěže a pořadatele Libor Nazarčuk.

O jisté záludnosti a nebezpečí sabrage svědčí fakt, že zátka popřípadě i střepy z okolí hrdla vylétávají i rychlostí 300 kilometrů v hodině, a tak není divu, že i v Prušánkách byl mezi přítomnými diváky a soutěžícími lékař, kterého představil za pořadatele Libor Nazarčuk mezi prvními.

Odborná porota vedená prezidentem Asociace sommeliérů ČR Martinem Pastyříkem hodnotila u soutěžících nejen eleganci, ale i vztah k vínu, publiku, razantnost a soutěžilo se i v podávání nápoje hostům včetně jeho představení za nejdéle čtyři minuty.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Michal Jandl dokázal sekt otevřít nejen střešním šindelem, ale i hokejovým pukem

Špičkoví mistři otvírali lahve však nejen šavlí, ale třeba i hokejovým pukem, střešním šindelem, poslepu, další prázdnou lahví či golfovou holí. České umění v tomto poněkud pro laiky zvláštním oboru je už natolik vyhlášené, že loňský vítěz soutěže se letos neúčastnil, protože byl na cestě do vinařské Mekky francouzského Bordoux, kde jel na pozvání sabrage předvádět.

Letošním vítězem se stal mezi muži Kamil Prokeš a za ženy nejvíce porotu přesvědčila Zdeňka Kačmárová, která si sekt při otvírání podržela mezi stehny a dokáže jej otevřít i vleže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám