Hlavní obsah

Lidé z mnoha částí světa sledovali úplné zatmění Měsíce

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V noci ze středy 15. na čtvrtek 16. června mohli lidé z mnoha koutů světa sledovat na obloze unikátní jev - neobvykle dlouhé úplné zatmění Měsíce. Trvalo 100 minut a stalo se tak nejdelším zatměním tohoto druhu za posledních jedenáct let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé po celém světě sledovali neobvykle dlouhé zatmění MěsíceVideo: Reuters

 
Článek

Milovníci astronomie, zvědavci a členové různých společností pro astronomii se na mnoha místech světa sešli, aby spatřili unikátní jev, který vzniká, když se Slunce, Země a Měsíc v úplňku dostanou do jedné přímky. Země uprostřed této přímky tak Měsíc zastiňuje a sluneční paprsky, které se lámou v horních vrstvách zemské atmosféry, ho pak zabarvují dočervena.

Ze středy na čtvrtek mohli tento 100minutový neobvyklý úkaz sledovat lidé na Filipínách, v Austrálii, na východě Afriky, na Středním východě, v centrální Asii a v severních částech Evropy, včetně České republiky, kde nebyl zřetelný kvůli nepřízni počasí [celá zpráva].

Hustá mračna zakryla pohled na zatmění také lidem v Singapuru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Singapuru zatmění Měsíce neviděli zřetelně, překazilo ho počasíVideo: Reuters

„Je to zajímavé. Je to, jako bych ve svém životě zažila něco nového,“ uvedla Beila Angelesová z Filipín.

„Předtím bylo více méně jasno, ale hvězdy nebylo téměř vidět. Teď je možné spatřit všechny hvězdy a dokonce i planetu Jupiter,“ popsal pro agenturu Reuters filipínský astronom Maximo Sacro Junior.

„Když se řekne Měsíc, představíme si většinou bílý kotouč. Tentokrát byl ale červený s tmavými fleky. Zdálo se mi to přímo ďábelské,“ řekla Ella Finlay z Austrálie.

Zatmění Měsíce je mnohem častější, než zatmění Slunce, dochází k němu průměrně dvakrát až třikrát do roka. Meteorologové ale uvádí, že toto úplné zatmění trvalo 100 minut, což z něj činí nejdelší podobný úkaz za posledních 11 let. Další takový nebude k vidění dříve než v roce 2141, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám