Hlavní obsah

Maďaři vyhlásili poplach v Helmově žlebu

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Obrovskou vichřici a tsunami vyhlásil Maďarský úřad pro katastrofy pro oblast Středozemě, Helmova žlebu a osady Ithil, Nelossel, Lainor, Annis a Adaren. Znalcům Pána prstenů je hned jasné, že se jedná o fiktivní místa z toho slavného románu od J.R.R. Tolkiena.

Foto: Profimedia.cz

Ukázalo se, že ne všichni Maďaři jsou dokonalými znalci proslulého Pána prstenů.

Článek

Informaci odvysílala ve středu média s upozorněním, že se jedná pouze o cvičení. U obyvatel Maďarska, kteří Pána prstenů nečetli a neviděli ani film, mohla ohlášená přírodní katastrofa vyvolat paniku.  Šéf úřadu pro katastrofy Gyo:rgy Bakondi potvrdil, že šlo o test informačního systému. „Lidé nemusí mít žádné obavy a nemusí udělat nic,“ zdůrazňoval Bakondi v médiích.

Jenže ne všichni pochopili tento záměr a především starší lidé bombardovali úřady telefonáty.

„Po děsivých zprávách z Japonska nahání slovo tsunami strach. Nedivte se, že se lidé bojí,“ říká starší žena z Budapešti.

Neznámé názvy území, které má katastrofa zasáhnout, mnohé Maďary znejistěla. „Požádala jsem manžela, aby vyhledal na mapě, kde je Helmův žleb. Když nic nenašel, telefonovala jsem na policii, kde mi řekli, že jde o cvičení,“ uvedla vystrašená důchodkyně z obce Baja.

Reklama

Výběr článků

Načítám