Hlavní obsah

Na Zemi dopadl obří meteorit, natočila ho školní kamera

Novinky, Markéta Kautznerová
Cranbrook

V sobotu 14. května se uprostřed noci objevil nad městem Cranbrook v Kanadě ohromný meteor. Prozářil oblohu a dopadl na zatím neznámé místo. Jeho let zachytila kamera umístěná na střeše školní budovy College of the Rockies.

Článek

„V sobotu ve 2:17 ráno se noční obloha nad Cranbrookem rozsvítila jako ve dne, když skrze atmosféru proletěl ohromný meteor. Zprvu se jevil jako nejasná tečka vysoko na severu, velmi rychle ovšem začal narůstat, až se z něj stala velká bílá koule velikosti Měsíce s chvostem za sebou. Poté následovalo tupé zadunění,“ popsal technik z místní fyzikální laboratoře, Rick Nowell.

Letící ohnivá koule byla k vidění také na východě ve městě Cochrane, na jihu v amerických městech Coeur d´Alene a Spokane a na západě v městech Nelson, Kamloops a Penticton. Většina očitých svědků popsala zelenomodré těleso velikosti Měsíce následované oslňující září. Jeden člověk dokonce uvedl, že se lampy automatického pouličního osvětlení při té záři na několik minut vypnuly.

Když se meteor ponořil za obzor, zaslechli svědci z měst Cranbrook a Nelson zadunění připomínající hodně vzdálenou bouřku. Doktor Alan Hildebrand z Calgarské univerzity podle toho usoudil, že se meteor rozpadl a jeho části dopadly na zem kdesi mezi městy. Podle úhlu letu dále odhadl, že to bude někde severně od města Creston u jezera Kootenay.

„Krajina mezi Crestonem a Nelsonem může meteority (na zem dopadlé meteory) ukrývat velmi snadno. Zdejší prostředí je hornaté a z velké části zalesněné. Údolí jsou tu poměrně úzká a vyskytují se v nich jezera,“ řekl Hildebrand.

Mít doma meteorit je štěstí

Podle charakteristik popisované ohnivé koule a záznamů z oblohy se odhaduje, že se váha meteoritu pohybuje kolem 100 kilogramů. Údajně nemohl způsobit škody, pokud by ovšem nedopadl přímo na střechu domu.

„Je to rychle se pohybující hornina, která by jistě udělala do střechy díru, tím by to však skončilo. Mít meteorit v domě by navíc bylo velké štěstí,“ uvedl doktor Hildebrand. Odhadem dopadne každý rok na zemský povrch 500 meteoritů, z nichž je pouze pět až šest ohlášeno a nalezeno. Cena meteoritu tak může vystoupat až na milión dolarů (17 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám