Hlavní obsah

Příčinou smrti ledního medvěda Knuta byla virová infekce, napadla mu mozek

– Berlín

Vedení berlínské zoo, kde byl Knut hlavní hvězdou, na základě výsledků pitvy oznámilo, že lední medvěd podlehl virové infekci. Čtyřletý chlupáč, který po narození okouzlil celé Německo a získal si tisíce fanoušků i v zahraničí, uhynul nečekaně 19. března ve svém výběhu. Jeho smrt následně vyvolala mnoho spekulací.

Foto: Reuters

Zesnulý lední medvěd Knut z berlínské zoo.

Článek

Podle odborníků z Leibnitzova institutu, kteří pitvu prováděli, zánět zasáhl nejen Knutův mozek, ale i míchu. Medvěd jím prý trpěl už několik týdnů a možná i měsíců před smrtí. Její bezprostřední příčinou pak bylo utonutí. Zvíře spadlo do jezírka ve výběhu. Nepotvrdily se tak domněnky, že za jeho smrtí mohl být stres vyvolaný údajnou šikanou tří starších medvědic, s nimiž sdílel v berlínské zoo výběh.

Nezpůsobil ji prý ani epileptický záchvat způsobený zděděným genovým defektem, jak z videozáznamu Knutova úmrtí usuzovali někteří neurologové. Podle tohoto záznamu se medvěd před smrtí několikrát otočil kolem své levé zadní nohy, kterou měl rozklepanou a přitaženou k tělu. Poté se zřítil do bazénu s vodou.

Lidé nosí k výběhu dárky

Odchod miláčka návštěvníků berlínské zoo z tohoto světa se dotkl mnoha jeho obdivovatelů, kteří stále k výběhu přinášejí svíčky, vzkazy a plyšové hračky. Řadu z nich ale pobouřil plán vedení zahrady nechat Knuta vypreparovat a vystavit ho v berlínském Muzeu přírodních věd. Odpůrci vycpání kvůli tomu chtějí v sobotu před zoo dokonce demonstrovat.

Knut se narodil 5. prosince 2006, jeho matka Tosca ho ale po porodu odmítla, a tak se o něj musel starat "náhradní táta", ošetřovatel Thomas Dörflein. Medvídkův pohnutý osud a roztomilý zjev z něj učinily miláčka celého národa a mediální hvězdu, která v Německu rozpoutala doslova "knutománii".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám