Hlavní obsah

Slonice z ostravské zoo se už s mládětem mazlí

Novinky, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

První živě narozené slůně v Česku se v ostravské zoo postupně sbližuje se svou matkou, třináctiletou Vishesh. Nezkušená slonice je prvorodičkou, proto byla zpočátku ke svému mláděti tvrdší a útočnější, její agresivita však den za dnem ustupuje. Kromě toho, že svého sloního kluka Vishesh pravidelně kojí, tak ho také očichává a hladí chobotem, při spánku ho hlídá.

Článek

„Slůně ale stále dokrmujeme, avšak jen tehdy, když se mu nepodaří napít od mámy. Vishesh se postupně sžívá s rolí matky. Momentální stav je takový, že se situace den ze dne uklidňuje. Nicméně nemáme ještě vyhráno, kdykoliv může dojít k nečekané události a ke zhoršení,“ sdělila Právu mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková s tím, že uklidnění nálady mezi slony dokládá také to, že si ke spánku lehají.

„Když byly slonice nervózní, tak odpočívaly vestoje, nyní už leží,“ upřesnila Kalousková.

Jméno pro téměř třítýdenního sloního samečka zatím zoo nevymýšlí.

„Počítáme spíše s tím, že by prvního živě narozeného slona v Česku pojmenoval sponzor, kterého nyní hledáme. Nedokážeme ale nyní říci, kdy by ke křtu slůněte mohlo dojít. Chceme vyčkat, až se situace zcela uklidní. Čeká nás také další porod druhé březí slonice Johti, která je matkou Vishesh. Termín měla 8. března, takže porod může přijít zítra, pozítří či za týden. Jsou případy, kdy slonice přenášely přes 30 dnů,“ vysvětlila mluvčí.

Reklama

Související články

Slůně v Ostravě již pije mléko od své matky

Sloní sameček, který se v pátek brzy ráno narodil v ostravské zoologické zahradě, už začal sám pít mléko od své matky Vishesh. V pátek pokusy přiložit slůně...

Výběr článků

Načítám