Hlavní obsah

Slůně z ostravské zoo nedostalo 17 hodin napít od vlastní matky

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Odchov samečka slona indického v ostravské zoo, který je prvním živě narozeným slůnětem ve více než padesátileté historii chovu slonů v českých a slovenských zoologických zahradách, ve středu provázela další komplikace. Útoky matky Vishesh na mládě oproti dramatickému úterku sice trochu ustaly, slonice mu však od noci na středu nechtěla dát pít. Od mámy se pak samo znovu napilo až po sedmnácti hodinách.

Článek

„Doslova bojujeme o záchranu života slůněte, situace je docela kritická, počítáme i s tím nejhorším,“ řekla Právu ve středu odpoledne mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Naposledy se mládě od své 14leté matky napilo v úterý ve 23.00 a od té doby se mu to až do středy 16.00 nepodařilo. „Po celou dobu bylo střídavě opečováváno, ale i napadáno svou matkou Vishesh, která se jej pokoušela rovněž chránit před samicí Suseelou. Z důvodu stupňující se agresivity k mláděti musela být Suseela dopoledne od matky s mládětem znovu oddělena,“ popsal ředitel zoo Petr Čolas.

Jak řekla Kalousková, veterinář ve středu odpoledne slonici aplikoval oxytocin, tzv. hormon lásky, který mimo jiné podporuje laktaci. Po 15. hodině se pracovníkům zoo podařilo přes ochrannou bariéru oddojit matce Vishesh kolem 900 ml mléka, které šestidenní mládě opět přes bariéru bez problémů vypilo.

„Kolem čtvrté odpoledne bylo po předlouhé době sedmnácti hodin konečně opět viděno od matky pít,“ sdělil Čolas. „Stále ale není vyhráno, situace se může každým okamžikem změnit a neumíme ji předvídat,“ upozornila Kalousková.

 Osud slůněte i jeho matky je na vážkách

Veterinář, ošetřovatelé a další pracovníci zahrady jsou podle Čolase v nepřetržitém kontaktu s dalšími kolegy a odborníky z celého světa nejen telefonicky, ale i pomocí přímého webového přenosu a pokoušejí se aktuálně reagovat na změny chování zvířat.

Pracovníci zoo jsou připraveni i na nejhorší variantu, tedy že se odchov mláděte nepovede. Prvorodičky obecně, ať je to slon nebo opice či jiný savec, mívají podle Kalouskové problémy a stává se, že první mládě neodchovají, protože nemají zkušenost. „Navíc Vishesh nikdy neviděla porod slůněte a péči o něj u jiných slonic, tak, jak je to v přírodě normální, když žijí ve stádu a koukají, jak starší slonice pečují o mláďata. To Vishesh nezažila, a tak pořádně neví, co má dělat,“ řekla.

Případný umělý odchov mláděte by podle Čolase byl tím nejhorším řešením. Matka by se neměla šanci naučit řádnou péči o svá budoucí mláďata, a vzhledem ke svému věku by jich mohlo být i sedm či deset.

Navíc, uměle odchovaný sloní samec by byl pro další chov s velmi vysokou pravděpodobností zcela nepoužitelný a byl by velmi vážným nebezpečím nejen pro ošetřující personál, ale i pro ostatní příslušníky svého druhu, dodal ředitel zoo Čolas.

Reklama

Související články

Slůně v Ostravě již pije mléko od své matky

Sloní sameček, který se v pátek brzy ráno narodil v ostravské zoologické zahradě, už začal sám pít mléko od své matky Vishesh. V pátek pokusy přiložit slůně...

Výběr článků

Načítám