Hlavní obsah

Fenka rozumí více než 1000 slovům, je chytrá jako malé dítě

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvládnutí příkazů "sedni, lehni a dej pac" u psa neznamená nějakou výjimečnou inteligenci. To šestiletá americká fenka Chaser rozumí zhruba 1000 slovům a soupeří tak s leckterým tříletým dítětem. Ne nadarmo je také mnohými označována za nejchytřejšího psa na světě.

Článek

Chaser rozumí více než tisíci slov a je schopna třídit hračky podle jejich funkce a tvaru. Tvrdí to aspoň magazíny Behavioural Processes a New Scientist, které o ní nedávno informovaly. Její přístup k práci a výcviku je úžasný. Svým páníčkům by byla ochotná nosit předměty podle jejich přání do strhání těla.

A kdo Chaser vychovává? Jejími páníčky jsou dva profesoři psychologie z neveliké Wofford College v Jižní Karolíně. Ti naučili Chaser během tří let rozumět názvům celkem 1022 hraček. Fenka má za sebou více než 800 různých testů, během kterých bylo prokázáno, že rozpozná požadovaný předmět v hromadě jiných s větší než 90procentní úspěšností.

"Tento výzkum je důležitý, protože ukazuje, že si psi mohou osvojit velmi široký slovník podobně jako malé děti. Dokáží pochopit, že některá slova znamenají určité objekty a jiná jejich kategorie, nezávisle na tom, čeho se žádost k danému objektu týká," uvedl jeden z profesorů Alliston Reid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám