Hlavní obsah

Fotografie Londýna má 80 gigapixelů, vidět je na ní i nepořádek v bytech

Novinky, Jakub Kynčl, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Unikátním portrétem Londýna je výjimečná koláž 7886 snímků v jednom s extrémně vysokým rozlišením. Výsledná fotografie, která nabízí 360stupňový rozhled po perle na Temži má neuvěřitelných 80 gigapixelů, tedy celých 80 miliard pixelů.

Článek

Pokud by někdo tuto obří fotografii chtěl vytisknout na papír, rozměry by měla neuvěřitelných 35 krát 17 metrů. Je tak detailní, že tvůrci museli rozmazávat obličeje malých dětí a dokonce prý i jednu nemravnost. Nespecifikovali však, na jakém místě fotografie se tak stalo a oč přesně šlo.

Snímky pořídil fotograf Jeffrey Martin během tří dnů z vršku budovy Centre Point na křižovatce ulic Oxford Street a Tottenham Court Road.

Martin vyfotil tímto způsobem již Budapešť (70 gigapixelů), Drážďany (26 gigapixelů) či Prahu (18 gigapixelů). [celý článek]

Jeffrey Martin, zakladatel serveru 360cities.net, snímek vytvořil pomocí digitální zrcadlovky s objektivem s ohniskovou vzdáleností 400 mm. Navíc použil ještě vlastnoručně vyrobenou robotickou hlavu fotoaparátu, která mu umožnila vytvořit tisíce snímků během malé chvíle.

Pro zpracování takto obrovského snímku potřeboval fotograf extrémně výkonný počítač s šesti dvoujádrovými procesory a 192 GB operační paměti. Sestava navíc byla vybavena grafickými kartami s celkovou pamětí 4 GB.

Rekordní fotografii si můžete prohlédnout ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám