Hlavní obsah

Japonec vypočítal číslo pí s přesností na pět biliónů míst

Novinky, Jakub Kynčl
Tokio

Pětapadesátiletý Japonec Šigeru Kondo docílil nového rekordu, když se mu podařilo vypočítat číslo pí s přesností na neuvěřitelných pět biliónů míst. Při výpočtu mu byl zdatným pomocníkem speciálně vybavený počítač, který si kvůli tomu sestrojil.

Foto: Profimedia.cz

Ludolfovo číslo fascinuje matematiky již dlouhá staletí.

Článek

Šigeru Kondo tvrdí, že dosavadní rekord v podobě výpočtu 2,7 biliónu míst, který stanovil koncem loňského roku jeden francouzský inženýr, překonal poměrně jednoduše. Ludolfovo číslo znázorňuje poměr obvodu kruhu k jeho průměru. Ten je většinou vyjadřován a zkracován jako 3,14.

Kalkulace zabrala počítači podle agentury Kjódó celých 90 dní a sedm hodin. Mamutí kalkulace byla přitom jednou ve velkém ohrožení. Japoncova dcera totiž jednoho ráno vyhodila pojistky svým fénem. Projekt se však podařilo zachránit, když se počítač dokázal přepnout na nouzové napájení, které by ho dokázalo udržet při provozu zhruba deset minut.

Japonec musel mimo jiné také rozmontovat celou počítačovou skříň a hnát na jednotlivé komponenty studený vzduch z větráků, protože se teplota v jeho bytě během léta vyšplhala až na 40 stupňů. K jeho smůle bylo toto japonské léto nejteplejší za posledních 64 let.

Rekordní výpočet vyšel muže na celé jmění

Součástky počítače přišly muže v přepočtu asi na 350 tisíc korun. Jen pro představu, jeho hard-disk má kapacitu 32 TB. Nyní Japonec plánuje zkontaktovat zástupce Guinnessovy knihy rekordů v naději, že jeho úspěch zanesou do známé publikace o rekordních výkonech.

Kondův zájem o výpočet hodnoty pí se datuje už do dob, kdy studoval na univerzitě. Tvrdí, že jeho nový výpočet využil pouze asi 60 procent kapacity počítače, a tak plánuje zkusit vypočítat hodnotu pí s přesností na deset biliónů míst. Bude mít však jednu velkou překážku v podobě své ženy. Ta totiž tvrdí, že počítač rapidně zvýšil spotřebu energie v jejich domácnosti, když během celého výpočtu platili za elektřinu bezmála pět tisíc korun měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám