Hlavní obsah

Stovky nejšílenějších vynálezů má na svědomí jediný Japonec

Novinky, Dagmar Plecháčová
Tokyo

Japonsko je země, která si potrpí na výstřednosti, zřejmě právě proto se tam staly hitem takzvané „chindogu“ - vynálezy, které mají člověku usnadnit každodenní život - ve výsledku však jakoukoli činnost, na kterou jsou zaměřeny, spíše komplikují. Expertem na tyto nesmyslné a extrémně bláznivé kousky je Kendži Kawakami, který založil Mezinárodní asociaci Chindogu a bizarních vynálezů má sám na svědomí přes 700.

Článek

Čtyřiašedesátiletý Kawakami začal podobné „vychytávky“ vymýšlet v 80. letech a od té doby vydal už dvě knihy čistě věnované těmto výtvorům. Kniha byla dokonce přeložena i do angličtiny, němčiny, španělštiny, čínštiny a francouzštiny a chindogu si tak pomalu získává i zbytek světa.V Japonsku se však chindogu těší velké oblibě už nyní a platí, že čím větší nesmyslnost vymyslíte, tím lépe.

Mezi nejznámější Kawakamiho vynálezy patří například deštníky na boty, aby nositeli při dešti nenamokla obuv, zvon na ucpaný odpad s držátkem, který lze použít jako madlo v hromadné dopravě, či budík s trny. Dále Japonec přišel třeba s pohotovostní rolí toaletního papíru na speciálním držáku, který se připevňuje na hlavu a má sloužit jako pomocník při rýmě, pojízdné křeslo s volantem či brýle s trychtýři na aplikaci očních kapek.

Foto: Profimedia.cz

Budík s trny má zabránit probuzenému jedinci ho zamáčknout a spát dál.

Foto: Profimedia.cz

Kawakamiho vylepšovák při rýmě.

Reklama

Výběr článků

Načítám