Hlavní obsah

Ženě, která nekontrolovatelně roste, se za pár let zvětšila noha o 10 čísel

Novinky, Dagmar Plecháčová
Larson City

Američanka Tanya Angusová byla až do svých jednadvaceti let normální zdravou ženou a neprojevovaly se u ní žádné komplikace. V roce 2000 jí však lékaři objevili nádor v mozku, který je na tak nešťastném místě, že tlačí na hypofýzu. To způsobuje, že žena stále nekontrolovatelně roste. Další ránou pro Angusovou a její rodinu byla zpráva, že operace nádoru je natolik riskantní, že je lepší brát pouze medikamenty a její stav tak i nadále udržovat v současné podobě.

Článek

Jednatřicetiletá Angusová trpí akromegalií, tedy nadměrným růstem i po skončení fyziologického růstu. Ještě po dvacátém roku svého života to byla štíhlá žena se sportovní postavou, ale během deseti let se její noha zvětšila z velikosti 39 o deset čísel a oblečení si musí pořizovat ve velikosti XXXXXL. Tanya zatím dorostla do výšky 210 centimetrů a dosáhla hmotnosti 169 kilogramů.

Foto: Profimedia.cz

Tanya Angusová se svou matkou Karen.

Foto: Profimedia.cz

Tanya se svou kmotrou Tinou Valleovou.

Mladá Američanka z Nevady již podstoupila několik operací, které měly zamezit růstu nádoru v mozku, ale změna k lepšímu nenastala. Nyní kalifornští lékaři ženě sdělili, že další zákrok by byl příliš riskantní, ačkoli se do místní nemocnice vydala už s očekáváním a nadějí vkládanou do další operace.

Foto: Profimedia.cz

Dvanáctiletá Tanya v pozadí spolu se svou tehdy devítiletou sestrou Susie.

Foto: Profimedia.cz

Angusová jako sedmnáctiletá studentka.

„Jako by mi srdce vyskočilo z těla. Je hrozné muset akceptovat skutečnost, že už není nic, co pro ni mohou udělat. Kromě toho, že bere své léky,“ řekla nešťastná Tanyina matka Karen Strutynskiová.

„Nikdy nepřestanete doufat. Opravdu nikdy. Kdyby se jí mělo něco stát, nikdy na to nebudu připravená,“ dodala Strutynskiová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám