Hlavní obsah

Archeologové našli vrak antické lodi s neporušenými amforami

Novinky, Dagmar Plecháčová
Zannone

Tým mořských archeologů objevil za pomoci speciálních sonarů u malého italského ostrova Zannone čtyři vraky antických lodí. Obrovským překvapením byl pak nález desítek amfor s vínem a olejem ve zcela neporušeném stavu. Prozatím ještě nebylo s určitostí zjištěno, z jaké doby pozůstatky lodí pocházejí. Jejich stáří se odhaduje od 7. století našeho letopočtu až do 1. století před Kristem.

Článek

Vraky byly nalezeny zhruba 50 metrů pod hladinou, což bylo dostatečně hluboko na to, aby se jim vyhnuli rybáři a jiné lodě. Stejně jako u všech objevených plavidel, která byla nalezena po stovkách let, i povrch těchto antických vraků je ‚ohlodaný‘ drobnými mořskými organismy, přesto náklad v podobě amfor zůstal jako zázrakem neporušený.

Nalezená plavidla měřící až 18 metrů převážela italská vína, náklad ze severní Afriky a ze Španělska pak olivový olej, ovoce a rybí omáčku, která patřila k oblíbeným přísadám římské kuchyně. Na další z lodí byly nalezeny pravděpodobně stavební cihly, i když přesnou podobu nákladu budou archeologové ještě zkoumat.

Přečtěte si také: Svět ticha se zmenšuje
Jsou ryby skutečně hluché a němé? A jak život v podmořském světě ovlivňuje hluk způsobovaný lidmi? Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café).       (inzerce)

Reklama

Výběr článků

Načítám