Hlavní obsah

Potápěči našli na dně Baltu nejstarší šampaňské na světě

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dně Baltského moře, na poloviční cestě mezi švédským a finským pobřežím, našli potápěči vrak plachetnice, který obsahuje pravděpodobně nejstarší zachovalé francouzské šampaňské na světě. potopená loď se nacházela asi 50 metrů pod hladinou moře a obsahuje prý velké množství neporušeného šampaňského v lahvích, které se používaly v 18. století.

Foto: Profimedia.cz

Archivní šampaňské mohou mít cenu statisíců a výjimečně i miliónů. Ilustrační foto

Článek

Po otevření jedné z lahví a ochutnání jejího obsahu se ukázalo, že tento - s největší pravděpodobností francouzský - perlivý mok má vynikající chuť. V sobotu o tom informoval web polského deníku Gazeta Wyborcza.

Doposud nejstarší zachované šampaňské na světě má 184 let. Šampaňské, které našli potápěči na dně Baltu, je však podle odborníků ještě o 45 let starší a mělo by tak úctyhodných 229 let.

Více než 30 výborně zachovale lahví, které mohou obsahovat šampaňské Veuve Clicquot z 80. let 18. století, dost možná poslal sám Ludvík XVI. ruskému caru Petru Velikému. Výrobci je známo, že jedna taková zásilka nikdy nedorazila k cíli," uvedla enoložka Ella Grüssnerová Cromwellová-Morganová, která byla požádána o degustaci šampaňského. Podle ní je pěnivý mok skvostný a dokonale zachovalý. Informovala o tom ČTK.

Vzorky z podmořského naleziště jsou již na cestě do Francie, kde přesně zjistí jeho původ i kvalitu. Již dnes je ale jisté, že vzhledem k věku tohoto šampaňského, se bude hodnota jedné láhve pohybovat okolo jeden a čtvrt miliónu korun. Pokud se potvrdí skutečnost, že šlo o víno Ludvíka XVI., bude jeho hodnota zřejmě mnohokrát vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám