Hlavní obsah

Mladá dívka má zvláštní fóbii, omdlí vždy, když vidí lékaře

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portlethen

Čtrnáctiletá Britka Jenny Carrollová nemá lehký život. Má totiž poněkud nepříjemnou a značně unikátní fóbii - vždy, když spatří lékaře nebo i jen člověka v bílém plášti, omdlí. Ba co víc, stačí jí jen zahlédnout jakékoliv lékařské náčiní a okamžitě ztrácí vědomí. Podivný stav u ní začal ve chvíli, kdy se probudila na operačním sále dříve, než měla.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na lékaře je pro dívku vždy hrůzným prožitkem, při kterém omdlí. Ilustrační foto

Článek

Ačkoliv se dívčina potíž může zdát na první pohled kuriózní, způsobuje jí vážné komplikace. Jednou dokonce omdlela i při sledování seriálu z lékařského prostředí.

"Zažívám návaly absolutní paniky. Všechno mi zčerná a po chvíli se probudím na podlaze. Opravdu mi to komplikuje život," uvedla mladá dívka ze skotského Portlethenu.

Problém se začal u Skotky objevovat ve věku šesti let. Tehdy se probudila v aberdeenské nemocnici. Tehdy jí operovali kvůli vážnému zánětu středního ucha.

"Jakmile začalo to omdlévání, věděla jsem, že je to něco vážného. Stačí, když vidí injekční stříkačky, a jde do kolen. Lékaři mi její problém popsali tak, že když spatří něco, co jí byť jen zdánlivě připomene tu operaci, dostane nával paniky, který zabrání v přísunu krve do mozku. Srdce sice bije, ale nemá v tu chvíli hmatatelný puls," dodala smutná matka.

Reklama

Výběr článků

Načítám