Hlavní obsah

Indie za 16 let přeskočí Čínu a bude nejlidnatější zemí světa

– Dillí
Novinky, Jakub Kynčl

Už za pouhých 16 let se stane něco, co by bylo ještě před nějakými 20 až 30 lety skoro nepředstavitelné. Dříve suverénně nejlidnatější stát světa, Čínu, totiž počtem obyvatel překoná Indie. Na rozdíl od Číny, kde zákony populační expanzi zastavily, ta indická nezadržitelně roste.

Foto: Reuters

Maminka s dítětem před rozestavěným obchodním centrem v indickém Hyderabádu.

Článek

V Indii momentálně žije 1,1 miliardy lidí a do roku 2026 by toto číslo mělo narůst až o 371 miliónů obyvatel. V Číně momentálně žije okolo 1,35 miliardy lidí, ale narůst populace je výrazně nižší než v Indii. Již roku 2026 bude mít více obyvatel než Čína a bude čelit ještě větší chudobě.

Přední světoví demografičtí experti mají jasno - pokud nepřijme Indie v nejbližších letech nějaká dramatická opatření, do roku 2050 bude mít více než 1,6 miliardy obyvatel. Ekonomický rozvoj země to prý značně ochromí.

Debaty o populačním růstu jsou velkým tabu od dob vlády Indiry Gándhíové, kdy byly velmi přísné populační zákony, včetně nucené sterilizace a vasektomie samozřejmostí. Právě tato politika však vyvolala v půlce 70. let 20. století velké nepokoje mezi obyvateli.

Podle autora nejnovější studie, Amarjeeta Singha, bude muset Indie zvážit své možnosti v záležitosti populačního růstu souvisejícím s nárůstem chudoby. Právě tato studie vyvolala velké neshody mezi indickými populačními experty a hlavními komentátory situace v zemi.

Nemohou se shodnout, zda rapidní přírůstek stovek miliónů osob ekonomice pomůže či uškodí. Tamější ekonomika roste o devět procent ročně, což je druhé nejvyšší číslo hned po Číně.

Čtvrtina žen těhotná do 18 let

Autor studie se domnívá, že bude do roku 2050 žít dalších několik stovek miliónů obyvatel v hluboké chudobě. Již nyní žije v Indii půl miliardy lidí pod hranicí chudoby. I to vede ke zvýšenému množství těhotenství u mladých dívek. Zhruba čtvrtina indických dívek otěhotní či porodí do 18. roku života.

Reklama

Výběr článků

Načítám