Hlavní obsah

Věštecká chobotnice Paul získala ve Španělsku čestné občanství

– Orense

Věštec Paul se dočkal velkého vyznamenání: severošpanělské městečko Carballiňo udělilo této světoznámé chobotnici "čestné občanství". Rozhodnutí obecní rady bylo jednomyslné, informoval v úterý místní tisk.

Foto: Profimedia.cz

Tím, že se Paul přisál k nádobě se španělskou vlajkou, stal se miláčkem obyvatel státu Pyrenejského poloostrova.

Článek

Tímto uznáním chce obec blízko galicijského Orense, které žije právě ze zpracování chobotnic, "pulpo Paulovi" poděkovat za to, že správně předpověděl vítězství Španělska na fotbalovém mistrovství světa v Jihoafrické republice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Fotbalovým mistrem bude Španělsko, věští psychochobotnice PaulVideo: Reuters

Přední maďarský etolog mezitím obvinil akvárium v německém Oberhausenu z toho, že chobotnicí manipulovalo.

"Chobotnice je chytré zvíře, které je schopné řešit problémy. Má dobrou paměť, jasnozřivostí ale nadáno není," řekl Vilmos Csanyi maďarskému zpravodajskému portálu Origo. Chobotnice je podle tohoto odborníka na chování živočichů schopna otevřít nádobu, v níž tuší pamlsky.

Tipoval prý expert

Podle Csanyie však "stál za zvířetem pravděpodobně fotbalový expert, který nechal oblíbené Paulovy pochoutky ukrýt do boxu s vlajkou toho týmu, jehož vítězství očekával."

Galicijský starosta Carlos Montes to ale vidí jinak. Chystá se odcestovat do Oberhausenu, aby chobotnici osobně předal vyznamenání.

Nabízí za ní statisíce

"Čestné občanství" má podobu průhledné schránky - přesně takové, jaké se používaly při Paulově fotbalovém prorokování, ale se znakem Carballiňa. Montes chce také dosáhnout toho, aby akvárium v Oberhausenu Paula na pár dnů zapůjčilo do jeho galicijské obce. Tam by se měl představit u příležitosti velkého gastronomického svátku 8. srpna. O patřičnou dopravu a zaopatření je prý postaráno.

"Němci se nemusejí bát, nechceme Paula sníst," řekl Manuel Pazos, který v Carballiňu provozuje továrnu na zpracování ryb. Obchodník už nabídl 30 000 eur (asi 762 000 korun), za které chce Paula koupit, aby přilákal turisty. Nakonec přidal ještě dalších 5000 eur (asi 127 000 korun), prý "za gól Andrése Iniesty ve finále".

Reklama

Související témata:

Související články

Kdo vyhraje ve fotbale? Chobotnice to ví

Němci slaví postup přes tým z Velké Británie. Co na tom, že se osmifinálový zápas ještě nekonal - "psychochobotnice" jménem Paul totiž jasně rozhodla, že dál...

Výběr článků

Načítám