Hlavní obsah

Umělkyně šokovala klipem z koncentračních táborů

Právo, Pavol Minárik

Kontroverzní klip zahrnující tanec před osvětimskou branou zahýbal světem. Australská umělkyně židovského původu Jane Kormanová natočila video, na kterém její rodina tancuje na hit Glorie Gaynor I will survive (Přežiji) před branami bývalého koncentračního tábora.

Článek

"Chtěla jsem vytvořit dílo, které ukáže světu jinou interpretaci vzpomínek na tragické dějiny," uvedla Kormanová, jejíž klip se rychlostí blesku rozšířil po celém internetu.

Umělkyně z Melbourne natočila tři své děti a vlastního 89letého otce, který přežil Osvětim. Mladí lidé tancují se svým dědou před vstupní branou do tábora s nápisem Arbeit Macht Frei (Práce osvobozuje). Tancují však i v bývalých koncentračních táborech v Dachau a Terezíně.

Dehonestace obětí

V jedné části klipu má na sobě otec Kormanové tričko s nápisem Survivor (přeživší osoba).

Video vyvolalo velmi kontroverzní názory nejen mezi židy v Austrálii, ale i v Izraeli. Autorka byla obviněna ze zneuctění památky lidí, kteří zahynuli v koncentračních táborech. Kormanová však svůj nápad brání tím, že klip má poukázat na rostoucí vlnu nenávisti vůči židům.

Neonacisté kontrují

Video na svých stránkách převzalo i několik neonacistických organizací s doprovodnými komentáři, mezi kterými nechybí ani tento: "Podívejte se, jak se židé zase rozpínají. Ještě jsme s nimi neskončili, postaráme se o to v budoucnu."

Matka Kormanové, která také jako zázrakem Osvětim přežila, odmítla s manželem, dcerou a vnuky do Polska odcestovat. Její vzpomínky na koncentrační tábor jsou podle deníku Gazeta Wyborcza stále příliš bolestivé.

Reklama

Výběr článků

Načítám