Hlavní obsah

Muž zachytil v unikátním videu pád své vlastní helikoptéry

Novinky, Jakub Kynčl

Byl to jen menší výlet, během kterého měl kameraman natočit letecké záběry invazivních rostlin kudzu v Severní Karolíně. Vrtulník však havaroval. Pilot i kameraman však díky porostu, který je v těchto místech velmi hustý, vyvázli bez zranění. Větve stromů totiž pád stroje zpomalily. Kromě rostlinstva tak kameraman natočil i nečekaně "akční" záběry pádu vrtulníku.

Článek

Tenké větývky rostliny zpomalily pád stroje na hory v Severní Karolíně poté, co ztratil sílu a klesl více než si mohl dovolit. Nikdo nebyl při strašidelně vypadající nehodě vážněji zraněn.

"Bylo to, jako kdybychom se potopili do vody. Aspoň tak jsem se cítil, když helikoptéra ztratila šťávu a spadla do větví," uvedl pilot Chris Dupree.

Rostlina kudzu je synonymem neuvěřitelně odolného, nezničitelného plevelu. Kudzu má tak silný kořínek, že si to v Evropě neumíme vůbec představit. A to nejen literárně, ale i doslova - kořeny této rostliny měří až tři metry. Za den vyroste až o desítky centimetrů a její vymýcení je skoro nemožné.

Roku 1970 byla rostlina kudzu v USA prohlášena za škodlivý a nebezpečný plevel. Odhady mluví o osmi miliónech zarostlých a zničených hektarů půdy jen ve Spojených Státech. Původní domovinou kudzu jsou asijské země, zejména pak Japonsko a Čína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám