Hlavní obsah

Roční chlapec má vzácnou nemoc, stále vypadá jako spálený ze sluníčka

Novinky, Jakub Kynčl
Nuneaton (Velká Británie)

Rodina chlapce, který vypadá jako permanentně spálený ze slunečního záření, těžce bojuje s předsudky okolí. Malý Jack Oldacres má vzácnou chorobu zvanou Nethertonův syndrom, kterou trpí jeden z 800 000 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Malý Jack trpí vzácnou chorobou.

Článek

Rodiče Julie a Daniel tvrdí, že malý Jack se se svou nemocí vyrovnává bravurně. Obávají se však, jak se k němu bude okolí chovat, až bude nastupovat do mateřské školky.

.

Foto: Profimedia.cz

Chlapec prý zvládá nepříjemnou chorobu velmi dobře.

"Vždycky když na něj někdo civí nebo má nějaké urážlivé komentáře o jeho kůži, tak mě to nesmírně naštve," uvedla matka.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče už s dítětem navštívili několik televizních show, aby zvýšili veřejné povědomí o jeho chorobě.

Chlapec, kterému je nyní 21 měsíců, se musí koupat dvakrát denně a všechny jeho hračky a oblečení musí projít sterilizací, aby nechytil infekci. Jeho rodina se nyní rozhodla spustit internetové stránky nethertonsyndrome.com, kde radí jiným rodičům a příbuzným, jak zacházet s podobně postiženým dítětem.

Nethertonův syndrom

Jedná se o kožní onemocnění z rodiny ichtyóz. Při těchto chorobách je pokožka velmi suchá, olupující se, působí dojmem spálení. Často připomíná rybí šupiny, proto tato skupina nemocí nese i název z řeckého základu ichtys - ryba. Při samotném Nethertonově syndromu tělo obtížně nabírá hmotnost. Pokud je nemoc vrozená, obtíže trvají celý život, především však první rok. Děti proto zůstávají v inkubátoru. Olupující se kůže způsobuje rychlou ztrátu tekutin, tepla i proteinů. Lidé s tímto syndromem také trpí úbytkem vlasů, které jsou velmi křehké. Z alergií bývají u Nethertonova syndromu běžné negativní reakce na ořechy a ryby. Lékaři neznají účinnou léčbu, jako průběžné opatření se používá zvlhčování pokožky, jež omezuje olupování. Během dětství také bývá nasazována zvláštní proteinová dieta.

Reklama

Výběr článků

Načítám