Hlavní obsah

Nejstarší matka trojčat porodila v 66 letech

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haryana

Šestašedesátiletá Devi Bhateriová ze severní Indie se stala nejstarší matkou trojčat. Žena porodila po 44 letech bezdětného manželství. Ačkoli by mohla být s přehledem už i prababičkou, dočkala se svých prvních potomků až nyní. Desítky let se přitom spolu se svým manželem pokoušeli o dítě, ale početí se podařilo až díky umělému oplodnění. To provedli lékaři v indickém zdravotním středisku Hisár.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Šestašedesátiletá letá Indka porodila trojčataVideo: Reuters

 
Článek

Bhateriová a její manžel Deva Singh byli zoufalí a o vlastní dítě i v pokročilém věku velmi stáli, proto se rozhodli podstoupit umělé oplodnění. To bylo na potřetí úspěšné, a dokonce hned třikrát.

Dva chlapce a jednu dívku žena porodila 29. května. Žádné z dětí nemělo po narození více než kilo a půl. Jejich váha se pohybovala v rozmezí 1,2 a 1,3 kilogramu, proto je lékaři ponechali na jednotce intenzivní péče. Nyní jsou novorozenci umístěni do inkubátoru a stále pod kontrolou nemocničního personálu, podle nichž se všechna miminka těší dobrému zdraví.

Lékař jako Bůh

„Každý měsíc se setkáváme s pěti až sedmi případy žen, které otěhotní ve věku okolo 55 let, ale ona je nejstarší ženou na světě, která se v šestašedesáti letech stala matkou trojčat,“ je přesvědčen ošetřující lékař Bhateriové Anurag Bishnoi.

„Mysleli jsme, že to zkusíme. Už jsme ale přestali doufat, že někdy budeme mít děti. Jsem velmi šťastný. Lékař je pro nás jako Bůh,“ dodal novopečený otec Deva Singh.

Tento případ však není zdaleka ojedinělý. Teprve před 18 měsíci ve věku 70 let porodila dceru další Indka Rajo Devi Lohanová po umělém oplodnění na stejné klinice jako Bhateriová. Zdravotní stav Lohanové se však v poslední době zhoršil natolik, že lékaři konstatovali, že pomalu umírá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám