Hlavní obsah

Těhotné ženy nepouštějí lidé sednout, myslí si, že jsou obézní

Novinky, Jakub Kynčl

Těhotenské bříško či jen obezita a nadměrné pití piva? Právě tuto otázku řeší stále častěji Britové jezdící hromadnými dopravními prostředky. Pokud totiž těhotné ženě nenabídnou své místo, chovají se nezdvořile. Avšak pokud se zmýlí a žena není těhotná a má pouze "pivase", riskují sprostá slova ze strany ženy, které chtěli v dobré víře ulevit.

Foto: Profimedia.cz

Těhotné ženy to mají v dopravních prostředcích stále složitější. Ilustrační foto

Článek

Lidé v dopravních prostředcích stále více váhají, zda dotyčnou ženu oslovit s návrhem uvolněného sezení či ne. Výsledkem je stále větší počet těhotných žen stojících v dopravních prostředcích. Zatímco někteří neuvolní místo jen ze sobeckosti, jiní se zcela vážně zmítají v agónii nejistoty, zda je žena těhotná či jen trochu více holduje pivu. Informoval o tom britský deník Daily Mail.

Více než 84 % těhotných žen v nejnovější anketě uvedlo, že byly nuceny během těhotenství v dopravních prostředcích někdy stát, protože je nikdo nepustil na své místo. Málokdy se prý našel byť i jeden člověk, který by jim sedadlo přepustil. Studie přitom zahrnovala více než 1000 žen v 29.- 40. týdnu těhotenství, tedy v době, kdy už bývá bříško opravdu výrazně patrné.

"Je hrozné, že se takto hazarduje se zdravím mladých maminek jen proto, že se lidé obávají trapné chvilky. Měli bychom zapomenout na svou hrdost a nabídnout místa tak jako tak," uvedla editorka webu Gurgle, který stojí za jednou ze studií.

Riskují sprostá slova

Ve Velké Británii tak plánují zavést odznáčky, které dají cestujícím jasně najevo, že je žena s bříškem skutečně těhotná. Ti tak budou moci nabídnout své místo bez rizika, že ženu urazí.

"Jezdila jsem vlakem na kolej a jednou jsem viděla stojící ženu, která vypadala, že je v pozdní fázi těhotenství. Vlak byl opravdu plný, a tak jsem se ji slušně zeptala, zda se nechce posadit na mé místo. Žena se v ten moment doslova nafoukla a velmi jasně mě odkázala do oněch míst," uvedla na webu 26letá Louise z Manchesteru a potvrdila tak, že mnohdy je odhadnutí situace pro cestující opravdu nelehké.

Anketa

Pouštíte v dopravních prostředcích sednout těhotné ženy?
Ano, pokud jsem si jistý/jistá, že jsou těhotné
65,6 %
Ano, ale občas řeším dilema, jestli jsou těhotné nebo jen "při těle"
19 %
Pouštím sednout všechny ženy
6,3 %
Nepouštím sednout nikoho
9,1 %
Celkem hlasovalo 9028 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám