Hlavní obsah

Nejrychlejší důchodce londýnského maratónu běžel zkratkou

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Britský penzista Anthony Gaskell byl po letošním londýnském maratónu oslavován jako hrdina, který zaběhl nejrychlejší čas v historii ve věku nad 65 let. Jenže jak se ukázalo, Gaskell to vzal zkratkou, která mu zkrátila závod o zhruba 16 kilometrů, tedy více než třetinu trati. Čas tři hodiny a pět minut tak nebyl regulérní a důchodce byl dodatečně diskvalifikován.

Foto: Profimedia.cz

Londýnský maratón přivítal i letos obrovské množství běžců.

Článek

Pořadatelé krátce po doběhu penzisty prohlásili, že dostane medaili jako připomínku jeho heroického výkonu. To už ale důchodce zmizel domů. Analýza jeho běžeckého výkonu posléze ukázala, že na druhé polovině jeho trati je něco špatně - musel by ji totiž zaběhnout za méně než hodinu, což by byl výkon, který nedokáže zaběhnout ani světový rekordman Haile Gebrselassie.

Anthony Gaskell tak přišel o titul nejrychlejšího penzisty a přiznal, že vzal druhou polovinu tratě zkratkou. Uvedl však, že tak učinil proto, že se zranil a bylo mu jasné, že závod předepsanou trasou nezvládne ani dojít. Dědeček z anglického metropolitního hrabství Merseyside si trasu zkrátil v oblasti známého Tower Bridge.

Důchodce tvrdí, že se zranil při pádu přes dalšího běžce a bylo mu jasné, že mu jeho zdravotní stav nedovolí maratón dokončit. Uvedl to pro deník Daily Mail.

Rekordu nakonec docílil jiný penzista

"Jsem nyní označován jako podvodník a byl jsem diskvalifikován. Pravdou je ale to, že jsem nikdy netvrdil, že jsem závod právoplatně doběhl. Jednoduše jsem to vzal zkratkou k cíli, kde jsem měl své věci. Neměl jsem ani tušení o tom, že si někdo myslel, že jsem vyhrál. Ani jsem si nekontroloval internetové stránky kvůli finálovému pořadí, jelikož jsem věděl, že jsem závod neuběhl," uvedl na svou obranu Gaskell.

Penzistova diskvalifikace tak znamená rekord pro jiného důchodce, Colina Rathbonea (66). Ten doběhl pouhých 38 vteřin po Gaskellovi, ale na rozdíl od něj absolvoval celou trať.

Reklama

Výběr článků

Načítám