Hlavní obsah

Plakáty s růžovým Hitlerem pobouřily Italy v Palermu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palermo

V sicilské metropoli Palermu pobouřily občany reklamní panely obchodu s oděvy, na nichž je zobrazen Adolf Hitler v růžové uniformě. "Změň styl," hlásá nápis pod růžově vyvedeným vůdcem, který má na paži místo hákového kříže červené srdce.

Článek

Italští bojovníci proti fašismu na svých internetových stránkách zdůrazňují, že plakát uráží všechny, kdo bojovali proti nacismu, a žádají, aby byl odstraněn. Palermští občané dokonce zaslali dopis italskému prezidentovi Giorgiu Napolitanovi, v němž vyjádřili své rozhořčení, informoval italský tisk.

Předseda celostátního sdružení italských partyzánů Ottavio Navarra napsal otevřený dopis starostovi Palerma Diegu Cammaratovi, veliteli policie a justici. "Nechápeme, jak mohly městské úřady připustit instalaci takového plakátu a požadujeme jeho okamžité odstranění," uvádí se v něm. "Plakát uráží všechny, kdo bojovali proti fašismu, a porušuje naše demokratické a ústavní principy," napsal Navarra.

Firma, která kampaň realizovala, však zdůraznila, že záměrem bylo provokovat, nikoli jakkoli obhajovat fašismus. "Zesměšnili jsme Adolfa Hitlera a vyzvali jsme mládež, aby se řídila vlastním stylem a nenechala se ovlivnit führerem," řekl její zástupce Daniele Manno. Dodal, že v nadcházejících týdnech firma hodlá realizovat plakáty s podobiznou Mao Ce-tunga.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám