Hlavní obsah

Čtrnáctiletý chlapec podvodem odvolil v britských volbách, chtěl něco změnit

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Carleton

Velká Británie má svého hrdinného "padoucha". Je mu 14 let, porušil zákon, a přesto trestu unikne. Naopak, v budoucnu ho možná čeká zajímavá politická kariéra. Alfie McKenzie z vesnice Carleton totiž oklamal úředníky kontrolující věk voličů a odvolil podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. To, že omylem obdržel poštou volební lístky, označil za lákadlo, kterému vzhledem ke svému zájmu o politiku neodolal.

Foto: Profimedia.cz

Volby v Británii nakonec dopadly jinak, než by si chlapec přál. Ilustrační foto

Článek

Alfie McKenzie tušil, že pokud bude jeho podvod odhalen, může ho stihnout trest. Nyní už od policie ví, že se dopustil přinejmenším přestupku (volební právo mají Britové stejně jako Češi až od 18 let). Stíhán však zřejmě nebude, a to možná i kvůli tomu, že je za svůj podvod v zemi nakonec obdivován.

"Bylo to pro mě moc velké lákadlo. Jsem socialista a politika mě opravdu, ale opravdu hodně zajímá. Před volbami jsem si toho hodně načetl a velmi mě zaujalo tzv. taktické volení. A když mě nikdo na místě nepožádal o předložení průkazu totožnosti, tak bylo vše ještě daleko jednodušší. Doslova za 15 sekund jsem měl odvoleno a byl jsem fuč," popsal své první volby 14letý hoch.

S výsledkem voleb není spokojen

"Jak jsem řekl svému třídnímu učiteli, lituji jen toho, že jsem byl nachytán. Jsem příznivec politiky labouristů, ale takticky jsem volil liberální demokraty. Měl jsem zájem na tom, aby vznikla tzv. Lib-Lab koalice (koalice liberálních demokratů a labouristů), ale lídr liberálních demokratů Nick Clegg nyní jedná s lídrem toryů Cameronem, že? No, chtěl jsem něco změnit, ale nepodařilo se - opravdu nejsem Cameronův člověk," uvedl Alfie.

Chlapec obdržel volební lístek poštou poté, co jeho sestra Georgie poskytla jeho jméno spolu se svým a svých rodičů, když si úředníci aktualizovali seznam lidí bydlících v oblasti. Sestra však netušila, že pracovníky úřadu zajímají pouze plnoleté osoby. A vzhledem k tomu, že jakékoli kontroly na úřadu selhaly, dostal Alfie volební lístek přímo do své schránky.

Mátl oblečením i hlasem

Odvolit šel chlapec již v brzkých ranních hodinách ve čtvrtek. Své oblečení si vybíral velmi obezřetně tak, aby působil starší a hlavně aby vypadal jako typický volič toryů. Domníval se, že komise nebude mít podezření, že by se do voleb dostavil člověk mladší 18 let, který by ještě navíc volil Cameronovu stranu.

"Oblékl jsem si svůj dlouhý kabát, nasadil si brýle, nazul typické špičaté boty a mluvil s trochu jižním akcentem. Říkal jsem si - toryové a volič pod 18 let, to je kombinace, kterou nikdo nemůže odhalit. Nakonec mě však viděl jeden učitel, který vše okamžitě nahlásil řediteli a celou kauzu rozjel. Myslím ale, že ani oni sami netušili, jak se mnou naložit," dodal chlapec, který nepopírá, že by se v budoucnu chtěl uplatnit v politice.

Reklama

Výběr článků

Načítám