Hlavní obsah

Vzácnou divokou orchidej budou hlídat policisté i bezpečnostní kamera

– Londýn
Novinky, Jakub Kynčl

Nejvzácnější květinu Velké Británie budou hlídat speciální policejní hlídky a pravděpodobně i bezpečnostní kamera. Cílem je jediné - uchránit květinu před zloději v období jejího květenství.

Foto: Profimedia.cz

Květina Cypripedium calceolus

Článek

Orchidej Lady's slipper (Cypripedium calceolus) roste na golfovém hřišti Silverdale v Carnfothu v hrabství Lancashire. Jde o poslední kvetoucí rostlinu tohoto druhu v zemi. Ačkoliv se experti pokusili orchidej s fialovo-žlutým květenstvím přemístit i do jiných oblastí, žádná z nich nevykvetla.

Sběratelé by byli ochotni zaplatit za řízek této orchideje v přepočtu až 150 tisíc korun. Policie čeká, že potenciální zloději by se pokusili květinu ukrást v květnu nebo červnu, kdy kvete. Hlídka bude okolo sto let staré orchideje procházet nejméně každou hodinu.

Navíc, květina dostane tajné bezpečnostní označení, které téměř nejde odhalit. Každý, kdo by se pak pokusil prodat její řízek sběratelům, bude moci být podle bezpečnostního prvku jednoduše dopaden. Policie navíc uvažuje, že utratí tisíce liber na instalaci bezpečnostní kamery, která by květinu neustále monitorovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám