Hlavní obsah

Gorila Kijivu v pražské zoo porodila mládě přímo před diváky

– Praha • Aktualizováno
ČTK, rap

Gorila Kijivu v sobotu dopoledne v pražské zoologické zahradě porodila své třetí mládě. Informoval o tom ředitel zahrady Miroslav Bobek. V minulých letech přivedla Kijivu na svět samičku Moju a samečka Tatua.

Foto: ČTK

Gorila Kijivu porodila už třetí mládě.

Článek

Gorila porodila přímo před očima návštěvníků. Mládě spatřilo světlo světa v 10:51. Podle prvních informací jsou s matkou v pořádku. Pavilón zůstane uzavřen pravděpodobně i v neděli, aby měla gorilí matka klid.

Podle chovatelky Šárky Hanzálkové se ještě při snídani gorily chovaly normálně. První příznaky blížícího se porodu chovatelé zaznamenali kolem 10:40. Kijivu začala být nervózní, stejně jako ostatní gorily, které kolem ní chodily a pozorovaly ji.

Během dvou vteřin bylo venku 

"Samotný porod byl velmi rychlý, během dvou vteřin bylo mládě venku," řekla Hanzálková. Kijivu mládě, které je velké asi jako lidské novorozeně, vzala do náručí a po několika minutách se mládě poprvé napilo.

"Je to již její třetí porod, třetí mládě. Stará se o něj velice hezky," dodala ošetřovatelka. Nový přírůstek do tlupy velmi zajímá mláďata Tatua s Mojou. Především Tatu, který ještě porod neviděl, se snaží na sourozence sahat a olizovat ho, což se Kijivu moc nelíbí.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Gorila Kijivu drží v náručí několik hodin staré mládě, které se jí narodilo v noci na 30. května 2007 v pražské zoo. Vlevo přihlíží tehdy dvouletá sestra novorozence Moja.

Gorily budou nyní mít normální režim jako dosud, Kijivu s mládětem zůstane společně s tlupou. Zda je nově narozené mládě ženského či mužského pohlaví, se ošetřovatelé dozvědí nejdříve za několik týdnů.

„Protože chov goril je zcela bezkontaktní a ani ošetřovatelé přímo k nim nechodí, tak se pokusíme zjistit pohlaví pomocí testů DNA, zkusíme například získat chlup mláděte. Nebo jeho sliny z dudlíku na lahvi, případně z výkalů, na nichž by mohly ulpět částečky, z nichž by se dalo pohlaví určit,“ řekl Právu ředitel pražské zoo Miroslav Bobek.

Pokud by se nepodařilo zjistit pohlaví díky těmto testům, muselo by se čekat třeba i několik měsíců, až se mládě víc ukáže, bude šplhat po provazech nebo mřížích a bude je možné více prohlédnout. Zatím je pečlivě kryté v náručí matky Kijivu.

Zkušená matka 

Porod se uskutečnil v termínu, v jakém jej chovatelé očekávali, tedy v druhé polovině dubna. Už na začátku dubna však Kijivu začala stavět hnízda a nalily se jí prsy, takže ošetřovatelé byli v pohotovosti. Rizikového porodu se prý neobávali, protože Kijivu je zkušená matka a i rodina goril v pražské zoo je na odchov mladých zvyklá.

Zoo se dosud chlubila odchovem gorilího párku. Sameček Tatu se Kijivu narodil na jaře 2007, jeho sestřička Moja přišla na svět v prosinci 2004.

Pražské gorily patří k poddruhu goril nížinných a v Praze získaly velkou popularitu. Kijivu do Prahy přišla v rámci mezinárodního chovného programu z australského Sydney, otce Tatua a Moji, Richarda, zoo získala z Británie.

Shindě už nedávají naději 

Spolu s Kijivu tvoří pražskou skupinu goril ještě samice Kamba a Shinda. Mládě Kamby, která je s 38 lety ve věku gorilích babiček, zemřelo před čtyřmi lety při porodu. Shinda nemohla zabřeznout kvůli antikoncepčnímu tělísku, které jí dali chovatelé v Austrálii. I když jeho životnost už vyprchala, Shinda dál nemůže zabřeznout a chovatelé už jí nedávají naději.

V zajetí se množí obtížně

Do Evropy se první gorila dostala v roce 1855. Skutečný chov těchto lidoopů začal až ve druhé polovině 20. století.

První mládě (sameček Colo) se v zajetí narodilo 22. prosince 1956 v zoo Columbus v USA, v Evropě pak v Basileji ve Švýcarsku 23. září 1959. Obě mláďata musela být odchována uměle. První gorilou, kterou odchovala matka, byl sameček narozený 17. dubna 1961 v Basileji - druhé mládě samice.

V současnosti na světě žije přes 100 tisíc goril, z toho asi tisíc v zajetí. Za rok se v zoo narodí jen kolem třicítky mláďat. Na jednu gorilu narozenou v zajetí připadá zhruba 100 kusů, o které se sníží stavy ve volné přírodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám