Hlavní obsah

Británii hrozí invaze papoušků,“elektrických mravenců“ a obřích vos

– Londýn
Novinky, Dagmar Plecháčová

Biologové upozornili na hrozící přemnožení papoušků andulek v několika oblastech Velké Británie. O invazi v neděli hovořili i v souvislosti s velkými vosami a mravenci druhu Lasius neglectus, informoval deník The Sun. Tito mravenci tvoří až stokrát větší kolonie než běžné druhy a přitahuje je elektrický proud.

Foto: Profimedia.cz

V Británii se andulkám daří nezvykle dobře.

Článek

V Británii se andulky usídlily teprve před pár lety a už se ve volné přírodě začínají přemnožovat. V současnosti se zabydlují i v domácnostech lidí.

Andulky obvykle hnízdí ve střechách domů, kde může dojít k poškození nosných trámů, potrubí a izolace. Odhadem jich nyní volně žije v Británii až 45 tisíc.

Mravenci mohou svými početnými koloniemi způsobit zkrat

Nebezpeční škůdci jsou však především mravenci Lasius neglectus, kteří jsou imunní vůči většině hubících jedů. Obvykle svá mraveniště tvoří poblíž elektrického vedení, což vede k jeho poškození. Mohou tak způsobit nejen zkrat, ale dokonce požár.

„Električtí mravenci“, jak se těmto škůdcům přezdívá, se poprvé objevili vloni v hrabství Gloucestershire a už nyní představují velký problém.

Spolu s takzvanými „super vosami“, které jsou dvakrát větší než normální druh, představují velké riziko především pro děti. Vosy často tvoří hnízda v keřích a křoví a jejich počet také vysoce převyšuje normu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám