Hlavní obsah

Dobrodruh chce skočit z rekordní výšky 36 kilometrů nad zemí

Novinky, pst

Rakouský dobrodruh Felix Baumgartner, který se proslavil skoky z nejvyšších budov po celém světě (skydiving), se rozhodl skočit z rekordní výšky 36 576 metrů. Před teplotami kolem -56 stupňů Celsia ho má chránit speciální skafandr a helma, která připomíná spíše vybavení pro kosmonauty.

Článek

Propagační stránky projektu mluví o skoku z "okraje" vesmíru, nicméně ten začíná až od 80 až 100 kilomterů na zemským povrchem, kam sahá atmosféra. I tak se však jedná o rekordní výšku, kam má vystoupat speciální kapsle zavěšená na héliem plněném balónu.

Baumgartner má vyskočit ve výšce 36 576 metrů, což je v anglosaských mírách 120 000 stop. Na projektu se podílí firma Red Bull Stratos a skafandr navrhla společnost David Clark Company.

Termín rekordního seskoku zatím nebyl stanoven, ale předběžně se počítá s letošním létem. Kromě počasí vše závisí na výsledku probíhajících testů, zda výstroj obstojí v náročných podmínkách. Kromě mrazivých teplot je na pomezí vesmíru nedostatek kyslíku a zcela zanedbatelný atmosférický tlak. Bez speciálního vybavení by se člověku v takové výšce „uvařila“ krev.

V rámci příprav hodlá Baumgartner mimo jiné i co nejvíce optimalizovat techniku seskoku, aby dosáhl rychlosti zvuku - Mach 1. Speciální přetlaková helma a oblek jsou vlastně prototypy pro příští generaci podobných skafandrů, které by měly poskytnout kromě potřebné ochrany i dostatečnou pohyblivost.

Výstroj byla proto testována v nízkotlaké komoře i v proudovém tunelu. Po těchto pozemních zkouškách přišly na řadu seskoky z vrtulníku, při kterých se zjistila možnost přehmatů při otevírání padáku. Skokan měl omezený výhled z přílby a špatný přehled o tom, co svými speciálními rukavicemi ovládá, a proto se na rukavice doplnila zrcátka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám