Hlavní obsah

Francouz v 63 letech jako první přeletěl severní pól v horkovzdušném balónu

– Bagatai
Novinky, Dagmar Plecháčová

Dobrodruh Jean-Louise Etienne se stal prvním člověkem, který sám přeletěl severní pól v horkovzdušném balónu. Francouz vyrazil z Norska a původně měl svůj let ukončit na Aljašce. Špatné počasí ho však donutilo změnit kurz a přistát v ruském Bagatai. Etienne již dříve absolvoval podobné expedice na severním pólu.

Článek

Francouzský cestovatel vystoupal do vzduchu v pondělí a letěl 3130 kilometrů podél polárního kruhu. Během své pětidenní cesty se setkal s nepříjemnými sněhovými přeháňkami a silným větrem. Veškeré potíže se mu však podařilo přečkat.

„Bylo to mnohem těžší, než jsem si představoval. Novináři se mě ptali, jak jsem těch pět dní zvládl. Řekl jsem, že to bylo hodně vysilující. Zdálo se mi to nekonečné,“ uvedl Etienne po přistání na zasněžených vrcholcích Sibiře.

Statečný Francouz si podle svých slov hlídal hlavně výšku letu, jestli se svým balónem klesá nebo stoupá. Za celých pět dní naspal jen pár hodin.

Dobrodruh má na svém kontě ještě jedno prvenství

Třiašedesátiletý Jean-Louise má za sebou již dvě úspěšné expedice. V roce 1986 se stal prvním člověkem, který přešel pěšky přes Arktidu. Podnikal také plavby přes moře.

„Zažil jsem bouře nad mořem. Když se dostanete dovnitř, musíme počkat, až přejde. Na balónu musíte být pořád ve střehu. Nejde si říct, že si teď dáte přestávku, nemůžete ztratit tempo,“ dodal odvážný Francouz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám