Hlavní obsah

Na Kubě budou léčit rakovinu škorpióním jedem

Novinky, Jakub Kynčl
Havana

V devadesátých letech minulého století přišli vědci s tím, že by v budoucnu chtěli léčit rakovinu štířím jedem. Léčbu známou na Kubě pod názvem "Escozul," začali zkoumat před dvěma dekádami vědci v oblasti Guantanama. Nyní chtějí Kubánci převést tehdejší nápad do reality.

Článek

Kubánci toto úterý oznámili, že vstoupili do registrační fáze nového homeopatika, které by díky obsahu jedu štírů mělo mít velmi pozitivní vliv na zdravotní stav pacientů s rakovinou. Kubánci tvrdí, že lék už používá velké množství lidí na ostrově a jeho účinky si pochvalují. Nyní prý Kuba čeká jen na to, zda dostane povolení prodávat lék mezinárodně.

"Léčba nemá žádné vedlejší účinky. Po důkladné, odpovědné a seriózní studii toxinu můžeme bez obav tvrdit, že lék nemůže být pro člověka škodlivý. Pokud je užíván ústně, tak nehrozí ani nejmenší riziko úmrtí pacienta," uvedl ředitel kubánské biologické a farmaceutické laboratoře Labiofam.

O léčbě kolují žerty

Zvěsti o efektivnosti léku už přivedly na ostrov stovky lidí. Většina lékařů však zatím na tuto léčbu nahlíží jen se značnou rezervou. Jiní si z ní dokonce veřejně utahují.

Jeden z diskutérů na americkém diskuzním serveru Healthboards.com cynicky poznamenal, že pokud nebude nová kubánská léčebná metoda úspěšná, tak přinejmenším zajistí to, že lidé opravdu nezemřou na rakovinu, ale na následky aplikace jedu do těla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám