Hlavní obsah

Rýn je o 90 kilometrů kratší, v učebnicích je chyba

Kolín nad Rýnem

Evropský veletok Rýn je o 90 kilometrů kratší než v posledních desetiletích uvádějí moderní učebnice a encyklopedie. Informoval o tom o víkendu německý list Süddeutsche Zeitung. Na chybu náhodou přišel biolog Bruno Kremer z univerzity v Kolíně nad Rýnem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Rýn je po staletí dopravní tepnou.

Článek

Ještě v publikacích z první poloviny minulého století je uváděn údajně správný údaj o délce řeky, která od pramene ve Švýcarsku až po ústí v Nizozemsku měří 1230 kilometrů. Moderní encyklopedie však uvádějí délku 1320 kilometrů. "Musí jít o banální překlep v číslicích," řekl Kremer mnichovskému listu.

Záměna nastala kolem roku 1960 

Záměna prý nastala někdy kolem roku 1960 a chyba se opisováním dále šířila; objevuje se i v českých encyklopediích a dalších publikacích. "Podle toho, který bod definujeme jako pramen Rýna, mohou měření kolísat zhruba o pět kilometrů. Ale údaj 1320 kilometrů u délky Rýna prostě nedává smysl," tvrdí vědec, podle něhož si už chybu uvědomily i úřady a nakladatelství.

"Ne všechny to potěšilo," sdělil Kremer. Příslušné úřady však jsou odhodlány oficiálně rozšířit správný údaj. Jeho poznatky prý potvrdil i Spolkový hydrologický úřad a Porýnské muzeum v Koblenci. Rovněž nakladatelství Brockhaus chce údaj opravit ve své encyklopedii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám