Hlavní obsah

Penzista našel v zahradní skalce kus dinosaura

– Norfolk

Brit John Ruggles, zaměstnanec plynáren na odpočinku, nevěřil vlastním očím, když ve skalce našel zbytky 135 miliónů let starého dinosaura. Zahradník našel fosilii již před devíti lety, když přestavoval skalku. Říká, že si "zvláštního kamene" všiml, ale říkal si, že je to jen zvláštně tvarovaný balvan. Nakonec se rozhodl použít ho jako dekoraci ve skleníku.

Foto: Rudolf Mrkva, Právo

Brit po letech poslal objev ze skalky do muzea, tam zjistili, že šlo o kost dinousaura. Ilustrační foto

Článek

Teprve v prosinci v majiteli zvítězila zvědavost a Ruggles poslal kámen podobný pískovci do místního muzea. A to učinilo objev. Penzista se minulý týden dozvěděl, že jeho kámen je zkamenělá kost, která patřila pleiosaurovi z období jury. Odborníci podle listu Telegraph označili nález za "velmi vzácný". Kost je totiž tak dobře zachovaná, že jsou vidět i žíly.

Ruggles, bývalý zaměstnanec společnosti British Gas, říká, že je moc rád, že "kámen" nevyhodil. "Když jsme se sem přistěhovali, říkal jsem si, že je ten kámen opravdu zvláštní. Nevěděl jsem ale, co to je, a nechali jsme ho v zahradě," uvedl Ruggles.

"Pár let jsme o něm mluvili a začalo nás zajímat, odkud pochází. A když mi před pár dny dcera přečetla dopis od muzea, jen stěží jsem uvěřil, že je to opravdu kus kosti, a ještě tak starý. A když si představím, že se mi to celou dobu jen válelo na zahradě," svěřil se důchodce.

Reklama

Výběr článků

Načítám