Hlavní obsah

Objev desetiletí v Egyptě, archeologové našli obří hlavu sochy Amenhotepa III.

Novinky, Jakub Kynčl
Luxor

Egyptské město Luxor, v dřívějších dobách známé jako Théby (staroegyptský Veset), hlásí velký objev. Město zvané "největší muzeum pod otevřeným nebem na světě" vydalo další ze svých historických pokladů, více než dvoumetrovou hlavu sochy panovníka Amenhotepa III., který vládl v období 1390-1352 před naším letopočtem.

Článek

Západní břeh Nilu poodhalil další z historických krás - tentokrát hlavu obří sochy panovníka Amenhotepa III. Egyptologové ji vykopali z archeologické sítě Kom el Hettan v Luxoru, kde Amenhotep III. po smrti spočinul. Tři tisíce let starou žulovou hlava vykopali archeologové ze skupiny Colossi of Memnon and Amenhotep III Temple Conservation Project.

Doposud archeologickému nalezišti dominovaly dva obří kamenné kolosy, které byly kdysi vstupem do chrámu. Kolosální dvojčata mají představovat Amenhotepa III., sedícího na trůně v pozici s rukama na kolenou. Hlava je velmi důležitým nálezem a archeologové se v brzké době pokusí zřejmě o rekonstrukci další části sochy.

Amenhotep III. byl otcem "kacířského faraóna" Achnatona, který zavedl monoteismus, a dědečkem krále Tutanchamóna, který proslul hlavně tím, že se podařilo najít jeho neporušenou hrobku. Testy DNA a CT z minulého týdne potvrdily přímou linii mezi amenhotepem III. a Tutanchamónem.

Generální tajemník Nejvyšší rady pro památky Egypta (SCA) a jeden z předních světových egyptologů Zahi Hawass uvedl, že nejnovější nález je vrcholnou ukázkou kvalit tehdejších umělců a dodal, že portrét panovníka pochází zřejmě z jeho mladších let a je v úžasném stavu.

Foto: HO, Reuters

Hlava sochy Amenhotepa III.

Archeologové po nálezu uvedli, že se na hlavě sochy dochovalo ztvárnění bílé koruny Horního Egypta.

Reklama

Výběr článků

Načítám