Hlavní obsah

Diamant o velikosti vejce byl prodán za rekordních 675 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Diamant o velikosti křepelčího vejce společnosti Petra Diamonds je pouze devatenáctým největším, jaký lidé z dolů na zemský povrch dokázali vyzvednout. Unikátní kámen je však nejdražším na celé planetě, jde totiž o výjimečně kvalitní kousek. Hongkongský klenotník za něj byl ochoten zaplatit 35,3 miliónu dolarů, což v přepočtu na koruny činí 675 miliónů.

Foto: Profimedia.cz

Majitel společnosti Petra Diamonds ukazuje diamant, který pokořil všechny rekordy, co do prodejní ceny.

Článek

Kámen má podle mluvčí společnosti Petra Diamonds 507,5 karátu a byl nalezen v dolech Cullinan poblíž Pretorie loni v září. Sice není největší, ale má extrémně jasnou barvu a čistotu, což jeho cenu vyšroubovalo k dosud rekordní sumě za surový diamant. Experti pak upozornili, že nález tohoto diamantu je možné přirovnat k nálezu vrcholného díla od van Gogha.

„Prodej podpoří další rozvoj společnosti Petra a peníze budou investovány do růstu firmy,“ přiznal výkonný ředitel společnosti Johan Dippenaar.

Klenotník Chow Tai Fook, jenž si kámen odvezl do Hong Kongu, ještě své plány, jak s diamantem naloží, nezveřejnil. Diamant vydražil za vyšší cenu, než odborníci očekávali. Ti se domnívali, že firma za drahý kámen utrží zhruba o 190 miliónů korun méně.

Trh s diamanty se probouzí z krize

Trh s drahými kameny po delší době evidentně znovu nabírá na síle. Diamanty nabraly už 70 procent ze své hodnoty na počátku loňského roku, kdy tento trh zaznamenal velký propad.

Největší kámen tohoto druhu pochází rovněž z dolu Cullinan, váží 3 106 karátů a byl vytěžen v roce 1905.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám