Hlavní obsah

Slovák vynalezl zařízení spouštějící rakve do hrobu

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

O vynález slovenského podnikatele Milana Bederky, který má usnadnit spouštění rakve do hrobu, je zájem. Bederku údajně k sestrojení speciálního přístroje motivovalo několik jeho nepříjemných situací, které na pohřbech zažil. Zařízení se jmenuje Bedport, je již registrován a hlásí se první zájemci.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bedport slovenského vynálezce Milana Bederky v praxi

Článek

"Zařízení jsem zkoušel tak, že jsem si lehnul do rakve, spouštěl jsem se a zase vytahoval zpátky. Vážím 130 kilogramů a fungovalo to dobře," popisuje vynálezce Právu svou neobvyklou generální zkoušku. Zkouška ovšem neprobíhala nad hrobem, ale u něj v dílně v malé obci Chropov na západě Slovenska, kde žije jen 377 obyvatel.

Svému vynálezu dal název Bedport. Rakev spouští do hrobu zařízení podobné navijáku s lanky. "Na pohled to vypadá jednoduše, ale problémy jsem měl s převodovkami, lanky. Než to celé fungovalo ke spokojenosti, trvalo to asi rok," říká Bederka. Patent už má zaregistrován a věří, že bude mít úspěch.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bedoport slovenského vynálezce Milana Bederky

"Bedport budu vyrábět podle objednávek ve své dílně. Už u mě byli první zájemci," pochlubil se vynálezce.

Rakev se položí na dvě lanka a zařízení ji pomalu spustí do hrobu. "V případě potřeby ji může vytáhnout i zpět," dodává Bederka. Po položení rakve na dno hrobu se lanka na jedné straně odpojí a navinou se druhou stranou. Hmotnost celého zařízení i s rámem nepřesahuje 80 kilogramů a nad hrob ho mohou umístit dva muži.

"Rám jsem konstruoval a svařil společně s kamarádem Štefanem Tokošem. Výrobce převodovky jsme nakonec našli v Čechách," dodává.

Vynálezce je přesvědčen, že v případě Bedportu se jedná minimálně o evropský unikát. "Když sleduji třeba americké filmy, tak všude spouští rakev do hrobu zřízenci," naznačuje Bederka možnost světového prvenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám