Hlavní obsah

Dopisy princezny Diany odhalují detaily z jejího soukromí

– Londýn
Novinky, pst

Více než 30 dopisů a pohledů vlastnoručně napsaných princeznou Dianou, které byly v sobotu dány do dražby v Londýně, odhalují některé detaily z jejího života a také problémy, které jí působil zájem médií. Většinou jde podle CNN o korespondenci s Dianinou kosmetičkou Janet Fildermanovou a také vzkazy, které posílala svému šoférovi Stevemu Daviesovi. Zbytek jsou vánoční přání s rodinným foto, které rozesílala na vánoce.

Foto: Profimedia.cz

Princezna z Walesu, Diana Frances Spencerová

Článek

"Jistěže jsem otevřela tvůj dárek!" – přiznává se v dopise z 28. června 1985 Diana k tomu, že nečekala až nadejde den jejích narozenin a rozbalila tři dny předem, co jí Fildermanová poslala. "Nikdy jsem nedokázal nechat dárek na pokoji až do velkého dne, a ve 24 s tím nezačnu!!!" píše rozšafně princezna. Obě ženy si mezi lety 1984 až 1990 vyměnily mnoho dárků, které zahrnovaly mimo jiné květiny, rámečky na fotografie, nebo lístky na operu.

Diana se přiznává, že dárky vždy nedočkavě otevírala dopředu. "Spěchala jsem domů otevřít tvůj vánoční dárek, což je podle mne v pořádku, uvážíme-li, že 25. je už za dva týdny!!!" napsala Diana 14. prosince 1985.

V této souvislosti se zmiňuje i o princi Williamovi, kterému byly v té době tři roky: "Dárky jakéhokoli tvaru nebo velikosti nebyly se mnou nikdy v bezpečí. Obávám se, že William tenhle hrozný zvyk zdědil po své matce, protože nacházím kusy roztrhaného balícího papíru na nejnemožnějších místech!"

Tyto běžné dopisy se začínaly dražit na částkách kolem pěti, šesti tisíc korun, ovšem cena dopisu z roku 1987, v němž se tragicky zahynulá princezna zmiňuje o svém problému s pozorností veřejnosti, se vyšplhal na částku kolem 40 tisíc. Se zájmem médií se princezna potýkala až do své smrti o deset let později při automobilové nehodě v Paříži.

"Přála bych si, abych se uměla vypořádat se zájmem médií a lidí žíznících po informacích o nás, ale po šesti letech zápasu zjišťuji, že ani nevidím světlo na konci tunelu, " napsala Diana Fildermanové po návrat z výletu do Španělska.

"Vím, že jsou na tom milióny lidí mnohem hůř než já, a měla bych pro ně udělat co nejvíce, ale na konci dne, kdy zůstanu sama, se cítím naštvaná a zoufalá (z toho všeho kolem sebe)," napsala Diana.

V aukci se objevily i děkovné lístky od malých princů, které napsali po vánocích. William tak děkuje za báječní video s Jamesem Bondem a Harry za jiný film a sladkosti šoférovi Daviesovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám