Hlavní obsah

Úspěšné amputace uměli lidé provádět už v době kamenné

Paříž

Už v době kamenné se lidem dařilo úspěšně amputovat končetiny a následně je zhojit. Dokazuje to kostra muže s amputovanou paží nalezená zhruba 60 kilometrů od Paříže. Jako anestetikum býval často používán durman.

Foto: Profimedia.cz

V době kamenné uměli lidé úspěšně amputovat končetiny, například pazourkem.

Článek

Nález kostry muže s amputovanou paží ukázal, že medicína byla před 7 000 lety pokročilejší, než vědci dosud předpokládali.

Prachirurgové v době kamenné užili k amputaci ostrý pazourek. Zdá se, že staršímu muži amputovali levé předloktí, a podařilo se jim ránu udržet ve víceméně sterilním stavu.

Důkazy o prastarém chirurgickém zákroku našli archeologové Cécile Buquet-Marconová a Anaick Samzun během práci na pravěkém pohřebišti v Buthiers-Boulancourt asi 60 kilometrů od Paříže.

Operovaný muž žil v době kultury s lineární keramikou, tedy v období, kdy se evropští lovci a sběrači začínali věnovat zemědělství. Jak uvádí list Telegraph, testy ukázaly, že kosti jeho předloktí byly amputovány, a to "záměrně a úspěšně".

Válečník zraněný v bitvě

Pacient byl nejspíš válečník, který si ruku zranil při pádu, útoku zvířete nebo v bitvě. Je dost možné, že lékaři při operaci užili jako anestetikum nějakou halucinogenní rostlinu a ránu ošetřili antiseptickou bylinou, například šalvějí.

"Nemyslím si, že lidé, kteří amputaci provedli, byli lékaři v moderním slova smyslu. Je ale jasné, že měli lékařské znalosti," říká Buquet-Marconová.

Archeologové v nedávné době objevili kostry se známkami amputací i v Německu a také  v Česku. Už dříve se ale vědělo, že lidé v době kamenné uměli provádět trepanace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám