Hlavní obsah

Britku odsoudili za týrání syna, nutila ho podrobit se 325 lékařským zákrokům

Novinky, alt, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Pětatřicetiletá Britka z Devonu Lisa Hayden-Johnsonová byla odsouzena na tři roky a tři měsíce do vězení za týrání svého syna. Nechala ho podrobit se 325 lékařským zákrokům. Tvrdila, že trpí nejrůznějšími chorobami včetně cukrovky, alergií na potraviny, cystickou fibrózou a mozkovou obrnou, žádná nemoc se však u něj neprokázala. Také ho ukazovala na kolečkovém křesle, aby vylákala peníze na jeho pomoc. Před soudem se přiznala k týrání i podvodu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Žalobce Andrew Macfarian uvedl, že matka sadistickým fabrikováním neexistujících příznaků podrobovala syna čtyřiadvacetihodinovému mučení. Kvůli postupu matky byl syn podroben v letech 2001 až 2007 sérii zákroků včetně odběrů krve a podávání léků do žil.

V chlapcově pokoji byla nalezena nemocniční postel, kyslíková maska, léky a pumpa na umělou výživu. Matka tvrdila, že syn musí být vyživován z tuby.

Od dětství chlapec podstupoval nejrůznější vyšetření včetně operace žaludku. Matka mu dávala pít přeslazenou vodu, aby u testů vykazoval příznaky začínající cukrovky. Lékařům žena tvrdila, že přesně určila jeho diagnózu a oni mají dítě léčit.

Tropila hysterické scény

Když jí nevěřili, žena, která doma chodila v uniformě sestry, ztropila hysterickou scénu.

Tvrdila, že bez umělé výživy její chlapec zemře, protože není schopen polknout žádné jídlo. Podle ní trpěl vzácnou alergií, které na celém světě bylo dosud zdokumentováno pouze šest případů.

Syna nutila jezdit do školy na invalidním vozíku, na očích měl černé brýle, neboť měl být světloplachý a musel nosit barevný klobouk, aby byl snadno rozeznatelný pro případ, že by se mu ve škole něco stalo.

Žaloba jí vytýká i týrání dcery, kterou udržovala v domnění, že její bratr může kdykoliv zemřít. Chlapec i jeho sestra jsou v péči otce. Dítě žije naprosto normálním životem, sportuje a daří se mu dobře. 

 Dávky a dary

"Nemocný" chlapec byl v Británii známý. Účastnil se různých televizních pořadů, setkala se s ním dokonce manželka tehdejšího premiéra Cherie Blairová. Na kolečkovém křesle ho představila v televizi vévodkyni z Cornwallu v charitativním pořadu, kde se pokoušela získat dary, takže byla odsouzena i za podvod. 

Žena ročně dostala od úřadů či dárců asi 20 000 liber (asi 600 000 korun) a lidé jí také organizovali dovolené, aby se stav jejího syna zlepšil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám