Hlavní obsah

Pirátská lebka probodnutá hřebem byla ukradena z hamburského muzea

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z hamburského muzea byla ukradena šest set let stará lebka piráta Klause Störtebekera. Historický artefakt je specifický tím, že je uprostřed probodnut mohutným hřebem, kterým byl pro výstrahu ostatním upevněn po popravě piráta 20. října roku 1400. Uvedl to deník Die Welt.

Článek

Lebka z patnáctého století je památka výrazně spjatá s historií Hamburku a zároveň jedna z hlavních atrakcí tamního muzea. Výstavní síň proto doufá, že se opět najde, a na svých stránkách nabízí několikatisícovou odměnu pro případného nálezce.

Prozatím ale bylo jen zahájeno vyšetřování proti neznámému pachateli bez jakýchkoli indicií vedoucích ke zloději. „Jsme touto krádeží všichni velmi rozrušeni. Pevně věříme, že lebku někdo vrátí nebo bude nalezena,“ uvedla pro německý deník Die Welt ředitelka muzea Lisa Kosoková.

Hlava pirátského vůdce

Šest set let stará lebka byla objevena v roce 1878 při výstavbě skladu muzea v hamburském Grasbrooku a od roku 1922 vystavena v muzeu. Hlavu archeologové připsali pirátskému vůdci Klausi Störtebekerovi, který byl podle legendy 20. října 1400 se zhruba třiceti společníky v Grasbrooku popraven. Jejich hlavy byly přibity na tyče a rozestaveny podél cesty vedoucí do přístavu jako výstraha pro ostatní.

I přesto, že skutečný majitel lebky není znám, patří hlava mezi nejstarší objekty ve správě muzea a má neocenitelnou hodnotu. V muzeu byla vystavena společně s rekonstrukcí tváře proslulého piráta.

Reklama

Výběr článků

Načítám