Hlavní obsah

Hrošice upláchla ze zaplavené zoo a děsila vesničany

Podgorica

Obyvatele pokojné černohorské obce Plavnica v úterý vyděsil hroch, který se potuloval kolem jejich domů. Hroší dámě zvané Nikica se totiž podařilo vyplavat ze zatopené zoologické zahrady.

Článek

Stejně šokovaný z úniku tlustokožce byl i majitel zoo Dragan Pejović, který nyní čeká, až voda opadne a teprve potom se bude snažit dvoutunovou hrošici dostat zpět do zoo. "Samozřejmě, že nebudeme schopni dostat ji domů, dokud voda neopadne," řekl bez dalšího vysvětlení. "Není žádný důvod k panice," ujistil.

Nikica upláchla ze zoologické zahrady, kterou po silných deštích zaplavila voda a zvedla její hladinu na úroveň ohrady. Jedenáctiletá hrošice pak snadno vyplavala ven z ohrady a vydala se do obce Plavnica u Skadarského jezera na jihu Černé Hory u hranice s Albánií. Tam se ještě dnes odpoledne v poklidu promenádovala.

"Když jsem vyšel z domu nakrmit krávu, uviděl jsem hrocha stojícího před stájí," řekl Nikola Radović. "Myslem jsem, že jsem se zbláznil."

Obrovský tlustokožec, který tráví většinu dne ponořený ve vodě, je považován za jedno z nejnebezpečnějších zvířat na světě. Co do rozměrů je to třetí největší suchozemské zvíře po slonovi a bílém nosorožci.

Hroši mohou dosáhnout váhy až tři a půl tuny, jsou to býložravci, kteří denně spotřebují asi 40 až 60 kilogramů rostlinné potravy. Tato inteligentní zvířata, která mohou na krátkou vzdálenost dosáhnout větší rychlosti než průměrný člověk, mají mocné zuby a čelisti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám