Hlavní obsah

Geolog vyvolal ve Švýcarsku vrtáním do země sérii zemětřesení

Novinky, Jakub Kynčl
Basilej

Geolog Markus Häring stanul u švýcarského soudu poté, co neopatrně vrtal do země v rámci geotermálního projektu. Chtěl se provrtat k horkým místům kilometry pod zemí, ze kterých by vyváděl energii na vytápění tisíců domácností. Jeho počiny však v oblasti vyvolaly sérii zemětřesení, které poškodilo mnoho budov.

Článek

Ve Švýcarsku začal soud s geologem, který svým projektem vyvolal sérii zemětřesení. Společnost Geopower Basel, která je lídrem projektu, odmítla, že by její výzkum neomaleně a svévolně poškodil cizí majetek a uvedla, že místní lidé znali rizika projektu.

Hluboké vrty vyvolaly v roce 2006 ve Švýcarsku sérii zemětřesení. Jedno mělo přitom velkou sílu 3,4 stupně Richterovy stupnice a obyvatele Basileje značně vyděsilo. Geopower Basel už zaplatil odškodné za poškozené budovy v hodnotě 160 miliónů korun.

Projekt byl následně v roce 2006 pozastaven a minulý týden dokonce uzavřen. Analýza rizik totiž zjistila, že pokud by vrtání pokračovalo, tak by mohla následovat další zemětřesení. Projekt měl být prvním na světě, který by vytvářel energii zahříváním vody v hloubce skoro pěti kilometrů pod zemí.

Švýcarské snahy pozorně sledovali Američané, jejichž energetikové sponzorují více než 120 geotermálních projektů po celých Státech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám