Hlavní obsah

Neznámý uruguayský režisér šokoval Hollywood filmem za 300 dolarů

Montevideo

Rozpočet 300 dolarů (asi 5200 Kč) stačil neznámému jednatřicetiletému uruguayskému režisérovi Federiku Alvarezovi, aby koncem listopadu získal skvělý kontrakt v Hollywoodu díky krátkému filmu o útoku robotů na uruguayskou metropoli Montevideo. Ten sklidil na internetu obrovský úspěch, napsala agentura AFP.

Článek

Během jediného měsíce tento expert na reklamu popletl hlavu největším americkým studiím a nakonec zakotvil u produkční společnosti Sama Raimiho (režiséra Spidermana). To vše za rekordní sumu jednoho miliónu dolarů (17,5 milionu Kč), což je čtyřikrát více, než bývá u začínajících režisérů zvykem, napsal specializovaný časopis Variety.

"Nabídli mi tak vynikající smlouvu, že mi moji agenti řekli: Hned to podepiš!" řekl agentuře AFP Federico Alvarez, který bude mít na natočení svého prvního celovečerního filmu o invazi mimozemšťanů rozpočet 30 miliónů dolarů (520 milionů Kč), což je stotisíckrát více, než měl na svůj první počin.

Technika je volně šířitelná

Za celým tím úspěchem stojí pětiminutový film nazvaný Hrozivý útok (Ataque de Pánico!), který na Youtube za čtyři týdny zhlédlo 770 000 lidí. V tomto snímku obrovští roboti ničí symbolické monumenty uruguayské metropole.

"Začal jsem před několika lety krátkými filmy a klipem pro Snake, místní rockovou skupinu. Počátkem toku 2007 jsme uvedli na internet první pokus, ale nic se nestalo," vzpomíná Alvarez. Koncem loňského roku se do projektu pustil znovu s novou, prý velmi jednoduchou technikou, kterou lze najít na internetu. A byl tu ohromující konečný výsledek za skromnou částku 300 dolarů (5200 Kč) a samozřejmě měsíce práce u počítače.

Okamžitý ohlas

"Je to cena jednoho dne natáčení. Pronajali jsme si autobus a vozili jsme 50 lidí městem. Nechávali jsme je vystupovat a běhat všude po městě. To jsme dali do počítače a vše upravili. Jakmile se snímek ocitl na YouTube, ohlas byl okamžitý. Hned druhý den jsem dostával nabídky od manažerů. Když jsem spatřil tu, která přišla z Hollywoodu, nemohl jsem tomu uvěřit," dodal Alvarez.

Není to dlouho, co Severní Ameriku hloboce zasáhl snímek Paranormal Activity od Orena Peliho. Tento filmový horor s nepatrným rozpočtem ve výši 11 000 dolarů (asi 188 000 Kč) letos na podzim v Severní Americe vydělal milióny. Je tedy vidět, že někdy není zapotřeby horentních rozpočtů na to, aby byl natočen skvělý film.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám