Hlavní obsah

Nejmenší britská škola má devět učitelů a pět žáků

Londýn

Tak malou školičku s jednotřídkou nemá snad nikdo na světě. Vesnička Hollinnsclough na hranici Anglie a Walesu si může dovolit provozovat vlastní základní školu, i když do ní chodí jen pět žáčků. Je jich méně než zaměstnanců, protože jen učitelů mají ve škole devět.

Foto: Profimedia.cz

Když v anglické škole onemocní dva žáci, zvažují, zda školu dočasně neuzavřou. Ilustrační foto

Článek

„Máme tady pět žáků, ale máme prostor pro padesát. Když k nám lidé přijdou, mají pocit, že je škola plná dětí, protože na zdech je spousta prací, ale všechno dělalo pět našich žáků, nemají na výběr. Učí se zcela běžné věci, akorát ne zcela normálně,“ uvedla ředitelka školy Janette Mountfordová Leesová.

Žáci podle ní navíc mají lepší výsledky než ti z velkých škol. V Hollinnsclough by školáků mohlo být více, jenže někteří rodiče se malé školy bojí a posílají děti do velkých měst. Častým argumentem bývá, že v malé skupině děti nemohou získat kvalitní sociální dovednosti.

„Naopak, jsou velmi sebevědomé. Nemohou se totiž skrývat ve velké třídě,“ dodává ředitelka pro Macclesfield Express. Škola má ředitelku, dva učitele, tři asistenty a tři specialisty na francouzštinu, hudbu a umění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám