Hlavní obsah

Hongkong bude dražit obří růžový diamant

Novinky, Jakub Kynčl
Victoria

Unikátní růžový diamant o hmotnosti pět karátů bude prodán během úterní dražby aukčního domu Christie´s v Hongkongu. Očekává se, že se jeho cena vyšplhá možná až do rekordních výšin. Finanční zásoby asijských sběratelů drahých kamenů totiž nejsou ani zdaleka vyčerpané a na to také aukční dům spoléhá.

Článek

Výjimečný kámen umístěný na prstenu známým klenotnictvím Graff Diamonds bude prodán za velký peníz, nikdo však netuší, jak vysoko se jeho cena doopravdy vyšplhá. Hrubé odhady mluví o sumě pravděpodobně překračující 100 miliónů korun.

V roce 1994 se vyšplhala cena růžového diamantu prodávaného ve švýcarské Ženevě až na 7,4 miliónu dolarů, což je v dnešním kurzu něco okolo 130 miliónů korun, tehdy to bylo ale ještě daleko více. Kámen měl sice bezmála čtyřnásobnou velikost, avšak jeho kvalita byla na míle vzdálená kvalitě nyní draženého diamantu.

Aukční dům Christie´s tvrdí, že kvalita draženého diamantu je takřka perfektní, a jde podle nich o jeden z nejlépe zbarvených diamantů, které se na trhu objevily za posledních několik let.

Vady má

Diamant vytěžený v Jižní Africe není však odborníky hodnocen jako zcela bezchybný vzhledem k několika drobným kazům. Aukční dům si však stojí za tím, že mohou být odstraněny několika drobnými přeleštěními.

Rekordním diamantem je zatím modro-šedý Wittelsbach ze 17. století, který byl v loňském roce prodán za neuvěřitelných 24 miliónů dolarů (zhruba 444 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám