Hlavní obsah

Kníže Albert II. chce rozšířit Monako

Monako

Monacký kníže Albert II. chce rozšířit území svého státečku, natěsnaného mezi Středozemním mořem a okolními horami, o nejméně pět hektarů na úkor moře. Řekl to v rozhovoru pro čtvrteční vydání deníku Monaco-Matin. Nový záměr zveřejnil necelý rok poté, co oznámil zastavení původního projektu, který počítal s rozšířením až o patnáct hektarů.

Článek

Kníže uvedl, že požádal svou vládu, aby v příštím roce zahájila zkoumání možností "uměřeného" rozšíření, které by v první fázi mohlo činit nejméně pět hektarů. Šlo by o pokračování čtvrti Fontvieille, jejíž obyvatelé se přes malou zátoku dívají na "Skalisko", kde je historické centrum města včetně knížecího paláce. Rozhodnutí by chtěl panovník přijmout v letech 2013 až 2014.

Původní plán počítal už do roku 2014 s rozšířením asi o 15 hektarů, tedy skoro o deset procent nynější rozlohy. Mělo to stát v přepočtu až 280 miliard korun. Na předběžných studiích pracovali přední světoví architekti, do finále se dostali Američan Daniel Libeskind a Brit Norman Foster. Loni v prosinci ale kníže oznámil, že projekt zastavuje kvůli hospodářské krizi a jeho možným záporným vlivům na životní prostředí.

V  rozhovoru sdělil, že na nově získané zemi by mohly vzniknout luxusní a státní byty a hospodářské prostory o celkové ploše až 300 000 metrů čtverečních. Tato nová čtvrť by podle něho měla být příkladná, pokud jde o využívání obnovitelných energetických zdrojů i z hlediska použitých materiálů.

Potřebu rozšířit území státu vyvolává pokračující růst počtu obyvatel. Ten se během 40 let zvýšil o třetinu na nynějších 32 500. Na úkor moře už knížectví počínaje 80. lety získalo 20 hektarů. Měří tak 1,95 kilometru čtverečního (195 hektarů). Po Vatikánu je to druhý nejmenší stát na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám