Hlavní obsah

Právnička: lidstvo už teď musí začít řešit, zda bude tolerovat vztahy s roboty

– San Diego
Novinky, Jakub Kynčl

Společnost se musí rozhodnout, zda je ochotná akceptovat vztahy mezi lidmi a roboty dříve, než budou stroje tak inteligentní, že budou požadovat svá práva. S touto kontroverzní myšlenkou přišla právní odbornice z univerzity v San Diegu Anna Russelová a rozpoutala tak ohnivou diskuzi. Právnička trvá na tom, že je nejvyšší čas začít tuto problematiku řešit.

Foto: Profimedia.cz

Budoucnost soužití lidí a robotů může být podle americké právničky velmi zajímavá. Ilustrační foto

Článek

Extrémně rychlý pokrok ve vývoji technologií je podle Russelové alarmující a žádá si širší pozornost. Chvíle, kdy budou všichni kyborgové (roboti podobní lidem) sami myslet a jednat, není podle právničky tak vzdálený, jak si lidé myslí. Filmy jako Terminátor či Blade Runner jsou prý krásnou fiktivní ukázkou toho, jak by mohla situace s roboty na Zemi vypadat, pokud by lidé tuto problematiku nadále přehlíželi.

Vědci už letos oznámili, že se jim podařilo vynalézt "roboty - vědce", kteří měli schopnost samostatně myslet a v návaznosti na to vykonávat jednotlivé pracovní úkony. Čím více budou tyto stroje pokročilé, tím dříve prý přijde den, kdy začnou kyborgové požadovat standardní "lidská práva," varuje Russelová. Její teorie zatím sklízí po světě většinou posměch, objevují už se ale i tací, kteří jí dávají za pravdu.

Vytvářet umělé bariéry či ne?

Jeden z hlavních třecích bodů prý přijde v otázce vztahů, včetně těch sexuálních. "Humanoidní roboti jsou obrovským technologickým krokem kupředu. Pokud budou ovšem myslící, inteligentní a budou vnímat svou existenci, tak nadejde právní problém, jak s těmito stvořeními právně nakládat. A to ani nemluvím o náboženských či morálních předsudcích," uvedla v jednom ze svých článků Russelová.

Právníci by již nyní měli začít dávat dohromady určitý kodex toho, jaká práva budou kyborgům připadat. Lidé se prý musí připravit na to, že čím rychleji se budou technologie vyvíjet, tím dříve přijde chvíle, kdy začnou padat bariéry a milostné vztahy mezi lidmi a roboty nebudou ničím nereálným.

Podle Russelové by se mělo velmi rychle určit, zda budou sexuální aktivity mezi kyborgy a lidmi regulovány, a pokud ano, jak bude porušování těchto norem sankcionováno.

Reklama

Výběr článků

Načítám