Hlavní obsah

Skotský les dostal výjimečné ocenění způsobilosti pro sledování hvězd

Novinky, Jakub Kynčl
Glasgow

Skotský Galloway Forest Park je teprve čtvrtým lesem na světě a prvním v Evropě, který dostal ocenění od International Dark Sky Association (IDA). Znamená to, že je jeho oblast dokonale vhodná pro noční sledování hvězd. "Znečištění světlem" v lese je totiž takřka nulové.

Foto: Profimedia.cz

Noční obloha v tmavém lese je s tou městskou neporovnatelná.

Článek

Na území celého lesoparku je pouze několik budov, které by mohly teoreticky vydávat světlo, a tak tmavou oblohu nic neruší. Není tak problém spatřit zde Mléčnou dráhu či Andromedu.

"Tato lokalita je ideálně přístupná z Edinburghu, Glasgow či Belfastu, což znamená, že má obrovské množství lidí přístup ke kvalitní noční obloze, o které se jim ve městech ani nezdálo. Takových míst bylo dříve o mnoho více, ale rapidně ubývají. Stále méně lidí tak může vidět Mléčnou dráhu z místa, kde žijí," uvedl Martin Morgan-Taylor z IDA.

Zbylá tři místa, která organizace vyhodnotila jako ideální ke sledování hvězd, jsou k nalezení v USA. Jde o Natural Bridges National Monument v Utahu, Cherry Springs State Park v Pensylvánii a Geauga Park v Ohiu.

Až 14krát více viditelných hvězd

Galloway Forest Park pokrývá zhruba 185 tisíc akrů a je největším svého typu ve Velké Británii. Skotská lesní komise požádala o začlenění lesa do vybrané společnosti před šesti týdny. IDA lesu titul nakonec opravdu udělila. Jejich měření určila, že je tmavost oblohy v lese dostačující. Na škále 1 až 24, kde je 24 tma ve fotografické komoře, dosáhl les hodnocení 23. Podobné testy přinesou ve větších městech výsledek okolo 15 až 16. 

Když jsou dobré podmínky, tak je ve větších městech najednou vidět zhruba okolo 500 hvězd. Pokud ovšem někdy zavítáte do oceněného skotského lesa, budete jich moci spatřit až 7 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám