Hlavní obsah

V Austrálii vyšlechtili jablko, které vydrží čerstvé měsíce

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australští vědci si celých 20 let lámali hlavu jak vytvořit jablko, které by měsíce chutnalo jako čerstvé i po měsících strávených v lednici. Nyní konečně zaznamenali úspěch a tvrdí, že vyšlechtili nejlepší jablko na světě. Na pultech obchodů by mohlo být už příští rok.

Foto: Profimedia.cz

Nové jablko by mělo být po všech směrech prémiovým zbožím. Ilustrační foto

Článek

Jablko má nepříliš chutně znějící pracovní název RS103-130 a údajně zůstává krásně "křupavé" ještě 14 dní po utržení ze stromu. V lednici pak prý vydrží čerstvé po dlouhé měsíce. Jeho výjimečná trvanlivost byla zajištěna drobnou genetickou modifikací, konkrétně obohacením o gen nalezený v asijském typu jablka Malus floribunda.

Nové jablko vyšlechtili ve státě Queensland a tamější politici a úředníci mu chtějí dát na trhu dostatečný prostor. Státní ministr průmyslu uvedl, že vláda již hledá komerčního partnera, prostřednictvím kterého by mohla jablko příští rok uvést na trh.

Nepotřebuje fungicidy

"Kouzlo tohoto jablka spočívá v tom, že si ho můžete koupit, dát ho do misky na ovoce a ono dva týdny neztrácí nic ze svého tvaru či chuťové komplexnosti a čerstvosti. V lednici si pak tyto atributy udrží po celé měsíce," uvedl queenslandský ministr.

"Tato nová odrůda je velmi sladká. Ostatní druhy dává do kapsy už jen tím, že je odolný vůči různým onemocněním, a tak na něj nemusí být během pěstování nanášeny žádné fungicidy. První testy jsou vynikající, jablko předčilo dokonce i odrůdu Pink Lady, která je nejoblíbenější ve Velké Británii," dodal ministr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám